AKTUELNO

Dok američki predsednik Donald Tramp brani svoju odluku da se povuče iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, portparol iranske vlade kaže da je Teheran pripremio plan kako bi odgovorio na izlazak SAD iz sporazuma.

Tramp je na sastanku kabineta branio odluku da se SAD povuku iz sporazuma navodeći da su "haos i smrt" svuda gde je Iran umešan.

Predsednik SAD je rekao da je otvoren za pregovore o novom sporazumu sa Iranom, ali je poručio da će SAD "ili da sačine sporazum zaista dobar po svet ili ga neće ni sačiniti".

On tvrdi da je sporazum sa Iranom jednostran i da bi doveo do širenja nuklearnog naoružanja, prenosi AP.

Portparol iranske vlade Mohamad Baker Nobaht rekao je da je iranska Organizacija za upravljanje i planiranje pripremila plan, koji je u skladu sa uslovima američkog povlačenja iz nuklearnog sporazuma, preneo je Rojters pozivajući se na iransku agenciju IRNA.

On nije naveo detalje tog plana.

Iranska vlada je odredila budžetska sredstva da odgovori na različite scenarije, u vezi sa nuklearnim sporazumom, dodao je Baker Nobaht.

Upozorio je da će odluka Trampa da se SAD povuku iz sporazuma dovesti do gubitka poverenja međunarodne zajednice u SAD.

- Danas nijedna zemlja ne može da koordinira svoj plan na osnovu pouzdanosti da će postići dogovor sa Amerikom - poručio je on.

#Donald Tramp

#Iran

#Sporazum

'