AKTUELNO

Američki predsednik Donald Tramp rekao je južnokorejskom kolegi Mun Džae-inu da će uskoro obelodaniti mesto i vreme planiranog sastanka sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

Tramp je to izjavio u telefonskom razgovoru sa Munom, objavila je kancelarija južnokorejskog predsednika, prenosi agencija Jonhap.

Oslobađanje trojice državljana SAD imaće pozitivan efekat na predstojeći susret, rekao je Tramp, naveo je portparol Plave kuće.

Tramp je preneo Munu da je američki državni sekretar Majkl Pompeo imao "veoma konstruktivne razgovore" sa Kimom.

Rojters navodi da su Tramp i Mun razgovarali ubrzo nakon što je Tramp na Tviteru objavio da se Pompeo vraća iz Pjongjanga sa trojicom oslobođenih državljana SAD.

Pompeo je takođe rekao da je dogovoreno vreme i mesto sastanka američkog predsednika i severnokorejskog lidera kao i da će se detalji znati za par dana.

Pompeo je rekao da je imao "dobar, poduži" razgovor sa Kimom i da dve strane treba da u narednim danima usklade uslove za održavanje uspešnog sastanka, preneo je AP.

Američki državni sekretar je prokomentarisao i oslobađenje trojice državljana SAD iz Severne Koreje, nazivajući ga "gestom dobre volje".

Pompeo je u Severnoj Koreji proveo 13 sati, a 90 minuta se zadržao u razgovoru sa Kimom. To je njihov drugi susret za nešto više od mesec dana.

Agencije su ranije javile da je Pompeo otišao u Severnu Koreju da bi finalizovao detalje istorijskog samita planiranog između američkog i severnokorejskog predsednika, Donalda Trampa i Kim Džong Una.

Pompeo, koji je najpre boravio početkom aprila u Severnoj Koreji kao šef CIA, je tek drugi američki državni sekretar koji je u poseti toj izolovanoj naciji sa kojom je tehnički još uvek u ratu.

Pre njega, u toj zemlji boravila je Medlin Olbrajt 2000. godine, kao deo neuspešnih nastojanja da se organizuje sastanak između tadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona i Kimovog oca, Kim Džong Ila.

Samit treba da se održi krajem maja ili početkom juna.

Pročitajte još: TRAMP PRELOMIO: Amerika se povlači iz nuklearnog sporazuma sa Iranom

#Donald Tramp

#Kim Džong-Un

#Sastanak

'