AKTUELNO

lzraelske snage upotrebile su danas bojevu municiju i suzavac na Palestince koji su protestovali duž granice Izraela sa pojasom Gaze i pri tom ranili oko 350 osoba.

Kako prenosi Rojters, lekari navode da je bojevom municijom ranjeno oko 50 ljudi od kojih troje teško, a da još njih 300 prima medicinsku pomoć usled udisanja suzavca i drugih vrsta povreda.

Palestinci su 30. marta postavili kampove duž granice duge 65 kilometara i započeli šestonedeljni protest protiv blokade te granice koju su uveli Izrael i Egipat 2007. godine.

Agencija navodi da je izraelska vojska prošlog meseca na granici usmrtila najmanje 43 Palestinca.

Izrael tvrdi da samo štiti svoju granicu i da takve korake preduzima samo onda kada demonstranti kotrljaju zapaljene gume ka granici, pokušavaju da postave eksplozive ili da se previše približe granici.

Na današnjim protestima je učetvovalo oko 7.000 Palestinaca na različitim lokacijama u pojasu Gaze, rekao je portparol izraelske vojske i dodao da je jedna grupa pokušala da sruši ogradu i upadne na izrelsku teriororiju.

Izrael tvrdi da je proteste organizovao palestinski islamski pokret Hamas čiji je proklamovani cilj uništenje Izraela i da su većina ubijenih tokom prethodnih protesta upravo pripadnici te grupe, dok Palestinci te tvrdnje poriču.

#Izrael

#Palestina

#Sirija

#Suzavac

'