AKTUELNO

Građani trećih zemalja, koji su inače oslobođeni plaćanja viza, među njima i građani Srbije, plaćaće od 2021. godine sedam evra odobrenje za ulazak u šengensku zonu, predviđeno je dogovorom o Evropskom sistemu za putne informacije i odobrenja (ETIAS). Dogovor su potvrdili predstavnici zemalja članica EU, a ostaje da tu odluku usvoje Evropski parlament i Evropski savet.

Ambasadori zemalja članica EU potvrdili su sporazum ETIAS, postignut između bugarskog predsedavanja Uniji i Evropskog parlamenta, koji se odnosi na nova pravila za putovanje građana trećih zemlja u šengenski prostor.

U Evropskom savetu navode da će se novi sistem primenjivati na državljane trećih zemalja koje su oslobođene viza, uključujući i Srbiju.

- Sistem će se primenjivati na državljane trećih zemalja koje su oslobođene viznog režima. Oni će prijavom preko interneta morati da dobiju ovlašćenje za putovanje pre ulaska u Šengen. Za takvu prijavu podnosilac zahteva će plaćati naknadu za putovanje u iznosu od sedam evra -naveli su u Evropskom savetu.

Sistem ETIAS je predložila Evropska komisija u novembru 2016. godine, a ukoliko se, kako se i očekuje, do kraja ove godine dobije saglasnost Evropskog parlamenta i Saveta EU, novi sistem mogao bi da stupi na snagu do 2021. godine.

Dogovor će pomoći u poboljšanju unutrašnje bezbednosti

U Evropskom savetu navode da će ETIAS omogućiti prethodne provere i, u slučaju potrebe, odbijanje odobrenja za putovanje državljanima trećih zemalja koji putuju u šengensku zonu.

- To će pomoći u poboljšanju unutrašnje bezbednosti, sprečavanju ilegalne imigracije, zaštite javnog zdravlja i smanjiće kašnjenja na granicama identifikovanjem osoba koje mogu predstavljati rizik u nekoj od ovih oblasti pre nego što stignu na spoljne granice - dodaju u Evropskom savetu.

Naglašava se da će dozvola za putovanje važiti tri godine ili do isteka važnosti putne isprave koja se registruje tokom prijave.

Informacije dostavljene u svakoj aplikaciji biće automatski obrađene kroz relevantne baze podataka EU i Interpola kako bi se utvrdilo da li postoje osnove za odbijanje dozvole za putovanje. Ako se ne identifikuju elementi koji zahtevaju dalju analizu, ovlašćenje za putovanje će biti izdato automatski i brzo. Očekuje se da će to biti slučaj u većini aplikacija, navedeno je u saopštenju Saveta.

U slučaju postojanja bilo kakve sumnje, rad na zahtevu će se prebaciti na ručnu obradu nacionalnih službi država članica.

U tom slučaju, za odbijanje ili odobrenje dozvole za putovanje biće potrebno najviše 96 sati od podnošenja zahteva.

U Bugarskoj, koja predsedava EU, kažu da je potvrdom ambasadora zemalja članica načinjen još jedan korak u zaštiti spoljnih granica EU.

Dogovor je još jedan važan korak u zaštiti spoljnih granica EU. Ako znamo ko dolazi u EU pre nego što dođe do granice, bićemo u situaciji da efikasnije zaustavimo one koji mogu predstavljati pretnju našim građanima, poručio je bugarski ministar unutrašnjih poslova Valentin Radev.

U Briselu navode da sledeći koraci podrazumevaju da se nova uredba dostavi Evropskom parlamentu na glasanje, a potom i Evropskom savetu na usvajanje.

#EU

#Viza