AKTUELNO

Komisija na taj način želi da se bori protiv manipulacija na internetu i sve većeg broja dezinformacija na izborima.

Evropska komisija (EK) želi da se internet giganti poput Fejsbuka, Tvitera i Gugla pridržavaju specijalih pravila da bi iskorenili lažne vesti, za koje tvrdi da su postale izrazito važno pitanje tokom izbora.

Komisija je, piše u saopštenju, dezinformacije definisala kao "proverljivo lažne ili varljive informacije koje se stvaraju, objavljuju i šire zbog ekonomske koristi ili da bi se svesno prevarila javnost i možda uzrokovala javna šteta".

EK je danas saopštila da želi da internet platforme do jula obeleže plaćene političke sadržaje, uvedu pravila o zatvaranju lažnih naloga, bolje prate dezinformacije i uspostave nezavisnu mrežu za proveravanje istinitosti podataka. Istovremeno, težnja je da se stimuliše kvalitetno novinarstvo i promoviše medijska pismenost, navodi se u saopštenju EK.

Komisija na taj način želi da se bori protiv manipulacija na internetu i sve većeg broja dezinformacija na izborima.

- Internet platforme imaju ključnu ulogu u sprečavanju neprijateljskih igrača da zloupotrebe njihove infrastrukture i u čuvanju bezbednosti njihovih korisnika i društva - rekao je evropski komesar Džulijan King.

U saopštenju se navodi da su nedavna otkrića o zloupotrebi podataka korisnika Fejsbuka podsetnik da je potrebno učiniti više kako bi se zaštitio demokratski proces.

#Društvene mreže

#EU

'