AKTUELNO

Pošto ceo svet čeka na odluku predsednika SAD Donalda Trampa o mogućim udarima u Siriji, nezavisni sistem upozorenja za nuklearni rat objavio je upozorenje o konfrontaciji između Rusije i SAD.

Ovaj sistem prati koliko su snage SAD spremne za odbranu, a poznat je pod nazivom DEFCON, i predstavlja sistem upozorenja koji je koristila američka vojska kako bi ukazala na rizik nuklearnog rata.

Sistem ima pet nivoa spremnosti ili stanja upozorenja, kojim se kreću od DEFCON 5 - bez opasnosti - do DEFCON 1 - najveća opasnost.

Službeni nivo DEFCON do skora je bio 5 - najniže stanje pripravnosti.

Ali DEFCON sistem za upozorenje, privatna obaveštajna grupa koja je prati nuklearne pretnje Sjedinjenim Američkim Državama od 1984, izdala je saopštenje u kome upozorava da je na snazi nivo 4.

U saopštenju DEFCON se kaže: "Nedavni hemijski napad u Siriji je stavio i Rusiju i Sjedinjene Države u poziciju mogućeg oružanog sukoba.

- Dok svaka strana optužuje drugu i poriče sviju krivicu, mi smo izvan onoga ko je stvarno odgovoran i skoro do tačke da se ova kriza razvija samostalno - kaže se u saopštenju.

- Postoje različiti izveštaji o vojnim snagama koji se spremaju za sukob, a i Rusija i Sirija veruju da je udar Sjedinjenih Država neizbežan.

Sjedinjene Države su izjavile da moraju preduzeti odlučnu akciju, dok je Rusija odgovorila da će agresivno reagovati protiv bilo kog napadača.

DEFCON 4 stavlja američku vojsku u stanje "iznad normalne pripremljenosti" i podrazumeva "povećanje rada obaveštajnih službi i jačanje sigurnosnih mera".

Ne postoje "neposredne nuklearne pretnje protiv SAD-a", ali DEFCON insistira da "događaji zahtevaju bliži monitoring".

Pročitajte još: Poleteli RUSKI STRATEŠKI BOMBARDERI! Niko ne zna gde su!

#Amerika

#Donald Tramp

#Sukob

'