AKTUELNO

Bela kuća je danas potvrdila da je američki predsednik Donald Tramp pozvao ruskog kolegu Vladimira Putina u Vašington.

Pres sekretar Sara Hakabi je izjavila da je Bela kuća jedna od "brojnih potencijalnih mesta" sastanka o čemu su Putin i Tramp razgovarali telefonom 20. marta.

- Kao što je i sam predsednik (Tramp) potvrdio 20. marta, nekoliko sati posle njegovog poslednjeg telefonskog razgovora sa predsednikom Putinom, njih dvojica su razgovarali o bilateralnom sastanku u ne tako dalekoj budućnosti - rekla je Sanders.

Ona je dodala da su u tom kontekstu razgovarali o više potencijalnih mesta sastanka, uključujući i Belu kuću, preneo je AP. Prema rečima Sandersove, administracija američkog predsednika po tom pitanju nema dalji komentar.

Kremlj je prethodno saopštio da razgovora o održavanju predloženog susreta između predsednika Rusije i SAD nije bilo od kada je Tramp predložio susret u telefonskom razgovoru dvojice lidera 20. marta.

Od tada je Vašington proterao 60 ruskih diplomata i zatvorio ruski konzulat u Sijetlu zbog optužbi da je Rusija imala ulogu u trovanju bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije, a Rusija odgovorila istom merom.

- U pozadini ovih događaja, teško je razgovarati o mogućnosti održavanja sastanka - izjavio je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov, preneo je Rojters.

- Mi želimo da verujemo da će razgovori (o predloženom sastanku) početi rekao je Ušakov. Želimo da se nadamo da... ćemo jednog dana doći na početak ozbiljnog i konstruktivnog dijaloga - rekao je on.

Ušakov je izjavio i da je tokom telefonskog razgovora dvojice predsednika Tramp sugerisao da bi susret trebalo bude održan u Vašingtonu, preneo je Tas s.

#Donald Tramp

#Vladimir Putin

'