AKTUELNO

Policija je danas oko podneva počela da uklanja barikade koje su katalonski separatisti postavili na španskom delu autoputa prema Francuskoj, u znak protesta zbog hapšenja bivšeg predsednika te španske pokrajine, Karlesa Pudždemona, u Nemačkoj, javljaju francuski mediji.

Katalonska televizija TV2 prenosila je direktno snimak na kome se vidi kako su pripadnici policijskih snaga za razbijanje nereda opkolili demonstrante koji su sedeli na autoputu AP-7, u blizini francuske granice, i potom ih odvlače jednog po jednog, navodi "Figaro".

Saobraćaj je u prepodnevnim satima bio obustavljen zbog protesta i u zapadnom delu tog regiona, na autoputu koji povezuje Kataloniju sa Saragosom, kao i na nacionalnom putu koji tu pokrajinu povezuje s jugoistokom Španije, a bila su blokirana i dva glavna prilazna puta do Barselone.

U petak i nedelju protesti su održani širom Katalonje, a u sukobima demonstranata i policije povređeno je više od stotinu ljudi, navodi francuski list.

Ranije danas, katalonske vlasti su saopštile da su demonstranti blokirali autoputeve i puteve u tom regionu, kao deo protesta protiv hapšenja Pudždemona po evropskoj poternici u Nemačkoj, gde se on i dalje nalazi u pritvoru.

Nemački sud u Šlezvigu tek treba da odluči o izručenju Pudždemona Španiji, koja ga tereti za pobunu i podsticanje na pobunu za vreme referenduma o katalonskoj nezavisnosti u oktobru prošle godine.

#Francuska

#Policija

'