AKTUELNO

Najmanje 52 osobe su povredjene i tri su uhapšene u sukobima policije i demonstranata zbog hapšenja smenjenog katalonskog lidera Karlesa Pućdemona u Nemačkoj.

Katalonska policija saopštila je da su demonstranti pokušali da se probiju do sedišta predstavnika španske vlade u Barseloni. U sukobima su povređena četiri policajca, dodaje se u saopštenju.

Regionalne hitne službe navode da je u sukobima s policijom povredjeno 46 demonstranata u Barseloni, a da su dve osobe zadobile povrede u manjim neredima u gradu Ljeida. Oni su zadobili lakše povrede.

Nemačka policija je jutros uhapsila Pućdemona dok se vraćao iz Finske za Belgiju, na osnovu međunarodnog naloga za hapšenja koji je Španija izdala u petak.

On mesecima živi u egzilu u Belgiji, a u Finskoj je bio u četvrtak i petak na sastanku s nekim poslanicima, i na jednom seminaru na Helsinškom univerzitetu.

Vrhovni sud Španije podigao je u petak protiv 13 katalonskih političara, među kojima je i Pućdemon, optužnice za pobunu zbog njihovog pokušaja da proglase nezavisnost Katalonije od Španije.

Sud je izdao međunarodne naloge za hapšenje šest bivših katalonskih zvaničnika koji su pobegli iz Španije, uključujući Pućdemona.

#Barselona

#Policija

#Sukob

'