AKTUELNO

Kristijana Barsoni, 49-godišnja vlasnica firme BAC Consulting iz Budimpešte u Mađarskoj, one koja je navodno odgovorna za isporuku pejdžera i voki-tokija koji su ranije ove nedelje eksplodirali u rukama članova Hezbolaha, nije viđena otkad su se te eksplozije dogodile, a "Dejli mejl" piše da njena majka tvrdi da je čuvaju mađarske tajne službe.

Beatriks Barsoni, 70-godišnja stanovnica italijanskog grada Katanije, rekla je "Dejli mejlu" da je njena ćerka primila "pretnje" te da se trenutno nalazi na "sigurnom mestu" i da je štite "agenti mađarske vlade". Mađarski zvaničnici su odbacili tvrdnju Beatriks Barsoni.

Ona je rekla da je komunicirala sa svojom ćerkom, ali da su mađarske tajne službe obema rekle da ne razgovaraju s medijima.

Beatriks ističe da Kristijana nije ništa znala o planu da se raznesu pejdžeri i voki-tokiji koje je BAC Consulting navodno isporučio Hezbolahu.

-Nije u to uključena ni na jedan način. Ona je bila samo broker. Ti predmeti nisu prošli kroz Budimpeštu... Nisu proizvedeni u Mađarskoj - rekla je Beatriks AP-u.

Foto: društvene mreže

Firma služila kao paravan za izraelske obaveštajce?

Tri obaveštajna zvaničnika rekla su NYT-u da je firma BAC Consulting paravan izraelskih obaveštajaca. Časopis Forbs napisao je da mađarska firma nudi niz konsultantskih usluga, ali da nema mnogo staža u proizvodnji elektronike. Firmu su 2019. osnovali Kristijana Barsoni i jedan poslovni konsultant iz Danske.

Mediji su notirali da je BAC 2023. prihodovao oko 800 hiljada američkih dolara, ali da na svojoj stranici nije otkrio s kime je sarađivao. Tamo piše i da je BAC bio "stručni evaluator" Evropske komisije.

Forbs piše da nije poznato je li BAC ikada bio povezan s Izraelom. Forbs je pročešljao i njenu biografiju i pronašao niz tvrdnji upitne verodostojnosti. Kristijana na je na poslovnoj društvenoj mreži LinkedIn navela da je radila za Međunarodnu agenciju za atomsku energiju, međutim Agencija kaže da je bila samo na praksi. Dalje, ona kaže da je članica Upravnog odbora neprofitne organizacije Earth Child Institute, međutim ta organizacija je BBC-u rekla da Mađarica nikada nije bila članica Upravnog odbora.

Autor: Snežana Milovanov