AKTUELNO

U detonacijama poginulo 12 osoba, na bolničkom lečenju ostaje 2.750 ljudi

Na društvenim mrežama pojavili su se novi snimci eksplozija pejdžera koje su koristili pripadnici islamističkog pokreta Hezbolah u Libanu i delom u Siriji.

Eksplozije su juče osakatile mnoge pripadnike Hezbolaha, a ranjenici koji su primljeni u bolnice imali su povrede lica i otvorene rane na boku gde su nosili pejdžere, a bili su im otkinuti i prsti.

BBC prenosi da je Firas Abijad, libanski ministar zdravlja, saopštio da je, prema poslednjim podacima, stradalo 12 osoba, a među i dvoje dece od osam i 11 godina.

Na bolničkom lečenju će ostati oko 2.750 osoba.


Rojters je jutros objavio, pozivajući se na visokog libanskog bezbednosnog zvaničnika i još jedan izvor koji nije imenovan, da je izraelska špijunska agencija Mosad ubacila eksploziv u 5.000 pejdžera koje je uvezao Hezbolah, nekoliko meseci pre jučerašnjih detonacija.


Libanski bezbednosni izvor kazao je britanskoj agenciji da su pejdžeri nabavljeni od tajvanske kompanije "Gold Apolo".


Iz te kompanije su saopštili da oni nisu proizveli uređaje, već da je to uz dozvolu da koristi njihov brend uradila firma po imenu BAC sa sedištem u mađarskoj prestonici Budimpešti.


AP prenosi izjavu Hsu Čing Kuanga, prvog čoveka "Gold Apola", koji je rekao novinarima da je njegova kompanija imala ugovor o autorizaciji sa BAC u poslednje tri godine.

Autor: Dubravka Bošković