AKTUELNO

Grejs Rohlof (20), studentkinja iz Arizone, stradala je u nesreći tokom planinarenja i poginula pred tatinim očima u padu sa visine od 80 metara.

Džonatan za svoju ćerku ima da kaže samo reči hvale, ali je istakao da je devojka išla stopama svojih roditelja i želela da postane učiteljica.

"Teško je buditi se svako jutro, znajući da Grejs nije ovde", rekao je on za FOX 10.

Rekao je da mu se svet okrenuo naglavačke nakon što je izgubio ćerku, koja je volela da bude aktivna, volela je planinarenje i uvek je tražila sledeću avanturu.

Otac je sa Grejs izgradio posebnu vezu od malena upravo zbog ljubavi koja ih je vezivala prema planinarenju. Kako je bila sve starija, strast prema planinarenju je rasla.

Kada je imala 13 godina, Džonatan je rekao da je Grejs prepešačila poznatu pešačku stazu Bright Angel Trail u Velikom kanjonu.

Odluka da prepešaće Half Dome, mesto na kome je došlo do tragedije, bila je obostrana, ali je Grejs pokazivala veliko uzbuđenje kada su izvučeni da idu na pešačenje.

"Poslala mi je poruku u četvrtak uveče: 'Tata, izvučeni smo. Tako sam uzbuđena. Jedva čekam da odem. Uspeli smo. Konačno možemo da idemo i uradimo ovo'", rekao je Rohlof.

Oni su krenuli 13. jula i stigli do vrha Half Dome uz vedro nebo i tu je podelila sa ocem njene najiskrenije emocije.

"Bila je na vrhu. Rekla mi je da me voli i kako je zahvalna što je to uradila sa mnom", rekao je otac.

Tada se radosni trenutak pretvorio u tugu i užas uz prve zvuke grmaljavine.

"Čuli smo grmljavinu i znali da moramo da se spustimo dole, ne treba nam kiša", objašnjava Džonatan.

Oluja je počela da se pojačava iznad Half Domea, a jaka kiša učinila je granit glatkim i opasnim. Na svom putu niz planinu, Grejs se okliznula na kablove Half Dome i pala, piše Fox Weather.

"Gledao sam kako gine, bio je to teror. Govorio sam joj 'stani, stani, stani' kao da je to moglo da je zaustavi, ali sam se nadao da može da se uhvati za nešto i stane", dodaje.

Procenjuje se da je Grejs pala sa visine od 80 metara niz planinu.

"Mislio sam da mogu da joj pomognem. Bukvalno sam se bacio niz kablove. Pokušavao sam da dođem do nje ali nisam uspevao, a onda sam krenuo da vičem: 'Hej, volim te, neću te ostaviti'", rekao je Džonatan.

Džonatan je rekao da deli ovu tragičnu priču ne samo da kako bi očuvao sećanje na nju, već i da bi se zalagao za bezbedniji kablovski sistem u Half Domeu.

Autor: Marija Radić