AKTUELNO

Tramp je u utorak rekao da je voljan da učestvuje u debati sa Haris više puta, ali je sugerisao da želi da druga medijska kuća, a ne ABC News, bude domaćin sledećeg duela

Potpredsednica Sjedinjenih Američkih Država Kamala Haris izjavila je danas da je spremna za debatu sa Donaldom Trampom i optužila svog republikanskog protivnika da pokušava da odustane od ranije zakazanog sučeljavanja u septembru.

"Spremna sam za debatu sa Donaldom Trampom. Sada se čini da se on povlači, ali ja sam spremna", rekla je ona novinarima po povratku u Vašington iz Hjustona, prenosi Blumberg.

Tramp je u utorak rekao da je voljan da učestvuje u debati sa Haris više puta, ali je sugerisao da želi da druga medijska kuća, a ne ABC News, bude domaćin sledećeg duela.

Predsednik Džozef Bajden i Tramp pristali su na debatu na toj mreži 10. septembra pre nego što je Bajden odustao od kandidature za reizbor.

"Pristala sam na prethodno dogovorenu debatu 10. septembra. On je prethodno pristao na to. Birači zaslužuju da vide podeljeni ekran u debati", navela je Haris.

Tramp je novinarima u utorak rekao da "nije oduševljen" zbog toga što je ABC News domaćin sučeljavanja, nazvavši taj medij "kućom lažnih vesti", ali nije rekao da neće učestvovati.

Bivši predsednik je ranije rekao da bi više voleo da debatu organizuje konzervativna TV mreža Fox News.

Debata održana 27. juna između Trampa i Bajdena, čiji je domaćin bio CNN, pokazala se kao uspešna za republikanskog kandidata.

Nesiguran i nepovezan Bajdenov nastup izazvao je paniku među demokratama zbog njegovih godina i sposobnosti da pobedi Trampa, što je na kraju oteralo Bajdena iz trke, ocenjuje Blumberg.

Tramp i Bajden su pristali na dve debate: 27. juna i 10. septembra.

Bajdenov katastrofalan učinak u junskoj debati rezultirao je pozivima demokrata da se povuče kao kandidat, što je on i učinio u nedelju zbog sve većeg pritiska.

Haris je obezbedila podršku dovoljnog broja delegata i veruje se da će biti kandidat Demokratske stranke na predstojećim predsedničkim izborima.

Demokratska konvencija će se održati od 19. do 22. avgusta u Čikagu.

Autor: Snežana Milovanov