AKTUELNO

Pritisak na Džoa Bajdena (81) da odustane od kandidature za drugi mandat na čelu SAD-a sve je jači. Aktuelni predsednik još im uvek odoleva i ne misli da svoje mesto prepustiti nekome, ali gafovi koji mu se događaju sve su češći i postavlja se logično pitanje može li on izdržati još jedan četvorogodišnji mandat.

On je više puta odbio da pristupi testu ‘Montreal Cognitive Assesment‘ kojem je cilj da otkriti znakove demencije ili Parkinsonove bolesti, za koju mnogi misle da je ima.

Bajden je ponavljao da ‘svaki dan ima taj test‘, čime je želeo da kaže da je posao predsednika pravi test njegovih mentalnih sposobnosti.

S druge strane, Donald Tramp se hvalio da je test polagao dva puta i da ga je oba puta rešio sa 100 odsto.

Montreal Cognitive Assesment (MoCA) je 10-minutni test napravljen 1996. koji lekarima služi za prepoznavanje blage kognitivne disfunkcije koja prethodi demenciji. Ona procenjuje koncentraciju, pažnju, pamćenje, jezik, računanje, orijentaciju, izvršne funkcije i vizuelne veštine.

Foto: Tanjug AP/Gerald Herbert

Test nije ‘procena medicinske sposobnosti‘ već medicinski alat za proveru kognicije i namenjen je da ga sprovode samo zdravstveni radnici koji su prošli potrebnu obuku i dobili sertifikat.

Rezultat iznad 26 smatra se ‘normalnim‘, dok sve niže od toga daje razlog za zabrinutost.

Prosečna ocena je 27,4. Osobe s blagim kognitivnim oštećenjem postižu prosečnu ocenu 22,1, dok pacijenti s Alchajmerovom bolešću obično postižu oko 16.

Test je jedna od najcenjenijih metoda procene kognitivnog zdravlja u celom svetu, dostupan na više od 100 jezika i dijalekata, i u formatima za testiranje nepismenih pacijenata u drugim kulturnim okruženjima (promenom određenih referenci).

Foto: Tanjug AP/Gerald Herbert

Ako pacijent nije prošao MoCA ili se sumnja da ima suptilnija oštećenja, preporučuje se niz neuropsiholoških testova od 30 ili 60 minuta ili može biti potreban uput za opsežnije neuropsihološko testiranje.

Testove možete videti ovde.

Autor: Aleksandra Aras