AKTUELNO

Telo američkog planinara koji je nestao pre 22 godine dok se penjao na snežni vrh u Peruu pronađeno je nakon topljenja leda izazvanog klimatskim promenama, saopštila je policija.

Vilijam Stampfl prijavljen je da je nestao u junu 2002. u starosti od 59 godina, kada je lavina zatrpala njegovu grupu penjača na planini Uaskaran, visokoj više od 6.700 metara. Potraga nije dala rezultata.

Peruanska policija saopštila je da su njegovi ostaci otkriveni topljenjem leda na lancu Kordiljera Blanka u Andima. Stampflovo telo, kao i njegova odeća, pojas i čizme dobro su sačuvani od hladnoće, navela je policija.

Među stvarima je pronađen i njegov pasoš, što je policiji omogućilo identifikaciju tela. Planine severoistočnog Perua, dom snežnih vrhova kao što su Uaskaran i Kašan, omiljene su među planinarima iz celog sveta.

U maju je tamo pronađeno telo izraelskog planinara, gotovo mesec dana nakon što je nestao. Prošlog meseca, iskusni italijanski planinar pronađen je mrtav usled pada dok je pokušavao da se popne na drugi vrh Anda.

Autor: Aleksandra Aras