AKTUELNO

Premijer Francuske Gabrijel Atal ušao je u kabinet francuskog predsednika Emanuela Makrona kako bi podno ostavku, nakon što je vladajuća politička struja izgubila ulogu najsnažnije stranke u parlamentu.

Za sada nije poznato da li će Makron prihvatiti Atalovu ostavku.

Atal je već juče izjavio da je spreman da ostane u ulozi vršioca dužnosti premijera, ali će odluku o tome doneti Makron.

Prvi sekretar Socijalističke partije (PS) Francuske Olivije For izjavio je danas da će Novi narodni front (NFP) - levičarska koalicija koja je juče pobedila u drugom krugu parlamentarnih izbora, najkasnije sredinom ili krajem sedmice predložiti svog kandidata za premijera.

For je za Fransinfo rekao da su rezultati izbora pokazali "jasno dezavuisanje tabora" predsednika Francuske Emanuela Makrona, čiji je centristički savez Zajedno na drugom mestu po broju glasova, prema preliminarnim rezultatima.

For smatra da su izborni rezultati pokazali da je NFP "jedina kredibilna alternativa".

Foto: Tanjug AP/Ludovic Marin, Pool via AP, File

Prvi sekretar francuskih socijalista takođe je zatražio od Makrona da prizna poraz na izborima.

Prema preliminarnim rezultatima, koje je rano jutros objavilo francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, levičarska koalicija Novi narodni front (NFP) osvojila je 182 mesta u nacionalnoj skupštini, prenosi Mond.

Politički savez aktuelnog francuskog predsednika, centristički blok Zajedno osvojio je, prema tim podacima, 168 poslaničkih mesta, a na trećem mestu je ultradesničarska partija Nacionalno okupljanje (RN) Marin Le Pen sa osvojena 143 mesta.

Liberalno konzervativna stranka Republikanci osvojila je 45 poslaničkih mesta, desničarska koalicija 15, levičarski blok 13, a Regionalisti 4 poslanička mesta.

Autor: Snežana Milovanov