AKTUELNO

Francuski predsednik Emanuel Makron poziva na oprez posle prvih rezultata glasanja u drugom krugu vanrednih parlamentarnih izbora!

Izvori AFP-a iz okruženja francuskog lidera navode da je Makron rekao da rezultati parlamentarnih izbora "ne pokazuju" ko će vladati državom.

- Emanuel Makron poziva na oprez kad se analiziraju rezultati parlamentarnih izbora kako bi se utvrdilo ko bi mogao biti zadužen za formiranje vlade i zadovoljan je što je centralni blok živ posle sedam godina na vlasti - rekao je izvor AFP-a.

Makron se neće obraćati dok se ne završi konačno strukturiranje parlamenta.

Koalicija "Zajedno" kojoj pripada i Makronova stranka Renesansa, podsetimo, osvojila je prema anketi IFOP-a između 150 i 180 mandata i donekle je popravila utisak posle prvog kruga, mada je izgubila skoro 100 poslanika u odnosu na izbore 2022. godine.

Procena IFOP-a za emiter TF1 navodi da je pobednik izbora Novi narodni front koji bi mogao da ima između 180 i 215 mesta u parlamentu. Nacionalno okupljanje je nakon ubedljive pobede u prvom krugu završilo na trećem mestu i sa saveznicima ima između 120 i 150 poslaničkih mesta.

Nijedna grupacija prema trenutnim projekcijama nema većinu.

Autor: Snežana Milovanov