AKTUELNO

Nova pravila dolaze posle prošlogodišnje letnje akcije koja je postala poznata kao "pomeranje peškira za plažu".

Talasi Egejskog mora nežno zapljuskuju stolove i stolice dva restorana na plaži na grčkom poluostrvu Halkidiki. To je idilična scena, ali potpuno ilegalna. Kao i mnogi drugi u Grčkoj, dva objekta na plaži Pefkohori nemaju dozvolu da postavljaju stolove tako blizu mora.

Nakon talasa protesta lokalnog stanovništva zbog toga što su barovi i restorani zauzeli plaže sa ležaljkama i stolovima, Grčka je odlučila da se pozabavi time, koristeći dronove i satelitske snimke. Penzionerka Evgenija Rapti, koja ima vikendicu u blizini plaže Pefkohori, jedna je od mnogih ogorčenih stalnim rastom grčke turističke industrije.

"Cela plaža je zauzeta stolovima, stolicama i ležaljkama. Kada smo kupili našu kuću pre 40 godina, bila je potpuno drugačija. Plaža je bila prazna i bilo je lepo ležati tamo" - rekla je 64-godišnja penzionerka za AFP.

Problem prekomernog turizma

Turistički sektor u Grčkoj se snažno oporavio od pandemije kovida, ali loša strana ovoga je prevelika poseta. Prošle godine Grčku je posetilo skoro 33 miliona ljudi, pet miliona više nego 2022.

Iznajmljivanje dve ležaljke i suncobrana za jedan dan na plaži u Grčkoj obično košta između 20 i 40 evra. "Problem sa plažama u Grčkoj su preduzetnici koji, sa ili bez dozvole, pokrivaju delove plaže ležaljkama, suncobranima, stolovima, pa čak i stalnim konstrukcijama" - rekao je aktivista Jorgos Teodoridis, koji je deo grupe Halkidiki, koja ima preko 12.000 članova na Fejsbuku.

U martu uvedena nova pravila

Prema novim pravilima uvedenim u martu, suncobrani i ležaljke moraju biti najmanje četiri metra od mora. "Kada kažemo da će biti reda na obali, to i mislimo" - rekao je ministar finansija Kostis Hacidakis.

Ministarstvo finansija očekuje da će ove godine dodeliti više od 1.200 novih zakupa plaža u pokušaju da reguliše situaciju, pored 6.500 već postojećih.

Nova pravila dolaze posle prošlogodišnje letnje akcije koja je postala poznata kao "pomeranje peškira za plažu". Počela je na egejskom ostrvu Paros i proširila se na nacionalnom nivou, sa hiljadama protesta na nelegalno zauzetim plažama, primoravajući vlasti da to obrate pažnju.

Autor: Snežana Milovanov