AKTUELNO

Vrhunski neurolog iz Vašingtona imao je sastanak sa ličnim lekarom predsednika Džoa Bajdena u Beloj kući ranije ove godine, pokazuje evidencija posetilaca.

Doktor Kevin Kanard stručnjak za Parkinsonovu bolest u medicinskom centru Valter Rid, sastao se sa doktorom Kevinom O'Konorom i još dve osobe u rezidencijskoj klinici Bele kuće 17. januara. prema evidenciji do koje je došao Njujork post. Zapis se pojavio upravo u vreme kada se vodi žustra rasprava o mentalnom zdravlju 81-godišnjeg predsednika nakon njegovog prošlonedeljnog debakle u debati sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom.

Krili posetu lekara specijaliste

Jedan od dve osobe koji je bio na sastanku sa O'Konorom bio je kardiolog Džon Etvud iz istog medicinskog centra Merilend, a identitet četvrtog učesnika nije utvrđen. Bela kuća ranije nije najavljivala posetu ovog specijaliste. Takođe nema informacija o tome čemu je sastanak bio posvećen, međutim, prema rečima bivšeg doktora predsednika Baraka Obame i Donalda Trampa, Ronija Džeksona, koji sada predstavlja Teksas u Predstavničkom domu, sastanak se najverovatnije bio posvećen Bajdenovom zdravstvenom stanju.

- Najverovatnije su govorili o Džo Bajdenu. O’Konor se bavi samo zdravljem predsednika i njegove porodice - rekao je on za Njujork post.

Nakon katastrofalne rasprave 27. juna Džekson je rekao da je to dokaz da Bajden pati od "kognitivne bolesti", an šta je i ranije upozoravao i pozvao ga da podnese ostavku.

U februaru 2024, O'Konor je, nakon redovnog pregleda Džoa Bajdena, izjavio da je sposoban da nastavi u potpunosti da obavlja svoje dužnosti predsednika. Bela kuća je, kao odgovor na brojne pozive da se u procenu zdravlja šefa države uključi test mentalnih sposobnosti, saopštila da takav test nije potreban jer Bajden „kontroliše situaciju“.

Pogoršanje stanja

U julu je portparol Bele kuće Karin Žan Pjer rekla da američki predsednik ne pati od degenerativnih bolesti, demencije, Alchajmerove bolesti ili bilo čega sličnog.

Kako navodi „Njujork tajms”, pozivajući se na izvore bliske šefu države, pogoršanje stanja predsednika SAD je sve češće poslednjih meseci, a posle njegove katastrofalne debate sa Trampom, postaje sve alarmantnije.

Prema izvorima medija koji su komunicirali sa američkim predsednikom poslednjih nedelja i meseci, delovao je „zbunjeno, letargično i gubi nit tokom razgovora“.

Autor: Jovana Nerić