AKTUELNO

Nacionalna policija Španije uhapsila je 10 osoba, među kojima su i Srbi, zbog sumnje da su deo kriminalne organizacije koja je duže vreme na teritoriji Španije proizvodila i prodavala marihuanu.

Glavne vođe bande, srpskog porekla, živele su u gradovima u provinciji Barselona i Taragona, iako su u gradovima u provincijama Albasete, Teruel i Valensija imali poljoprivredna i stočna skladišta sa usevima marihuane koju su kasnije distribuirali.

U akciji su agenti zaplenili 3.300 biljaka marihuane i 85 kilograma pupoljaka pripremljenih za prodaju, kao i ručne bombe iz rata u bivšoj Jugoslaviji, oružje i municiju. Istraga je počela prošlog decembra, kada je otkrivena plantaža marihuane u stočnom magacinu u gradu La Đineta (Albasete).

Agenti su nadgledali magacin i otkrili da je nekoliko ljudi redovno ulazilo u njega, ostajalo nekoliko sati, a zatim iznajmljenim vozilima putovalo do svog mesta stanovanja u blizini Barselone. Na ovaj način je utvrđeno da se radi o kriminalnoj organizaciji sa sedištem u Kataloniji, odakle su se redovno selili u skladišta sa plantažama.

Foto: Pixabay.com

Kriminalna banda je bila strukturisana u nekoliko ešalona. U prvoj karici bili su vođe organizacije, dva čoveka srpske nacionalnosti koji su bili posvećeni koordinaciji i kontroli aktivnosti ostalih članova. Drugu kariku su činile dve osobe, jedna španske, a druga jermenske nacionalnosti, koji su često posećivali poljoprivredna i stočna skladišta i obavljali poslove logistike i elektroodržavanja na plantažama. Treća karika je okupila većinu članova organizacije, srpskog, hrvatskog i poljskog porekla, koji su živeli unutar plantaža obavljajući poslove održavanja, uzgoja i berbe.

Kriminalna organizacija je iznajmila skladišta u gradovima La Gineta (Albasete), Utiel (Valensija), Fuenterrobles (Valensija) i Kalaseit (Teruel). Policija je uhapsila osumnjičene i pretresla četiri poljoprivredno-stočna skladišta, koja se nalaze u provincijama Albasete, Valensija i Teruel, gde je zaplenjeno 3.300 biljaka marihuane i 85 kilograma pupoljaka spremnih za prodaju.

Tokom pretraga, agenti su otkrili sofisticirane centre za proizvodnju marihuane koji su bili opremljeni najnovijim tehnologijama za optimizaciju rasta i kvaliteta droge. Na ovaj način usevi su sakupljani svakih 90 dana.

Plantaže su bile podeljene na nekoliko oblasti: prvo gde su se gajile sadnice marihuane dok nisu postale biljke. Posle su premeštene u druge veće prostorije gde su biljke rasle dok nisu razvile takozvane pupoljke marihuane. Pored toga, imali su i treći prostor, drugačiji od prethodnih, gde se vršilo čišćenje i sušenje pupoljaka marihuane. Konačno, supstanca je upakovana u vakuum kako bi se mogla diskretnije transportovati kopnenim vozilima.

Pored pretresa u magacinima, agenti su pretresli kuće osumnjičenih u Barseloni, Mont Roig del Kampu i Salouu. Ovde su pronađene tri ručne bombe iz rata, koje su bile spremne za upotrebu i koje su dovele do toga da su ih agenti Tedaksa uklonili.

Autor: Dalibor Stankov