AKTUELNO

Svako ko se u Nemačkoj ne pridržava sledeće zabrane može se suočiti s novčanom kaznom do 10.000 eura. Zato je bolje ako poznajete pravnu situaciju.

Možete izgubiti živce u saobraćaju. Međutim, važno je uvek delovati smireno i razborito. I to ne samo zato što su impulsivne radnje za volanom posebno opasne, već i zato što se za određene uvrede, na primer, može platiti kazna i do 1.500 evra. Međutim, vozači u Nemačkoj se mogu suočiti s kaznom od čak 10.000 evra, ako imaju nedozvoljeni predmet kod sebe.

Radi se o nožu. Naime, profesionalni kuvari ili lovci u vozilu mogu imati nož, jer ima treba za svakodnevni rad.

No, kod prevoza noževa važe najstroži propisi. Džepni nož ili onaj s oštricom manjom od 12 centimetara u većini slučajeva nije problem, prenosi Fenix magazin.

Ali, specijalni noževi ili oni čija je oštrica duža od 12 centimetara zabranjeni su u automobilima. Profesionalci se takođe moraju pridržavati zabrane ako žele izbeći kaznu od 10.000 evra, navode nemački mediji.

Čak vas ni profesionalna upotreba ne štiti od kazne

Određeni noževi uopšteno su zabranjeni. Ne smeju se posedovati niti prevoziti. Tu spadaju, na primer, leptir noževi ili noževi s oštricama dužine preko 8,5 centimetara. A što ako vam za posao treba fiksni nož s dužom oštricom i morate ga transportirati?

Najvažnija stvar kod zabrane predmeta je da opasni nož morate držati u zatvorenoj posudi ako želite da se spasete kazne od 10.000 evra u Nemačkoj. Za to bi mogao biti prikladan kofer.

Nož nikako ne smete staviti u pregradu za rukavice u autombilu. Sve dok je predmet nadohvat ruke, kršite zakon. Ali, ako vam dotični predmet ne treba za posao, možete ga jednostavno ostaviti kod kuće, navode nemački mediji.

Autor: Dalibor Stankov