AKTUELNO

Proteklog vikenda, plaža Tapsa na grčkom ostrvu Evia postala je žarište kontroverzi zbog divljih kampera koji su okupirali ovu zaštićenu prirodnu lokaciju. Ovaj incident ponovo je pokrenuo debatu o slobodnom i nekontrolisanom javnom pristupu plažama u Grčkoj.

Na desetine šatora preplavilo je veći deo plaže Tapsa u opštini Kimi-Aliveri, koja se nalazi u centralnoj Eviji u Grčkoj. Plaža, koja je do nedavno bila teško dostupna, postala je pristupačnija nakon što je opština asfaltirala deo puta koji je ranije bio prohodan samo za terenska vozila.

Zaštićeno područje Natura 2000

Plaža Tapsa je među 198 plaža u Grčkoj koje su deo zaštićenih područja u okviru projekta Natura 2000, čiji je cilj očuvanje najvrednijih i najugroženijih vrsta i staništa u Evropi. Prema pravilima ovog projekta, stolovi, ležaljke i suncobrani su zabranjeni radi očuvanja prirodne lepote i integriteta plaže.

Ipak, društvene mreže su preplavljene fotografijama koje prikazuju plažu Tapsa na Eviji zatrpanu šatorima. Konstantinos Dimas, koji je podelio ove fotografije, izjavio je da su plažu „ugušili“ ljudi. Uz šatore, bilo je i suncobrana, a više od 30 šatora postavili su putnici koji su planirali da ilegalno prenoće na licu mesta, prenosi Greek Reporter.

Reakcija lokalnih vlasti

Gradonačelnik Nikolaos Barakos potvrdio je da prošlog vikenda na plaži nije ostalo ni jedno slobodno mesto, uprkos zabrani besplatnog kampovanja na celoj plaži.

"Na plaži je došlo do ‘okupacije’ kampera, nešto što je za plažu Tapsa bez presedana, iako se dešavalo i na drugim poznatim plažama u Eviji“, izjavio je Barakos. Očigledno širenje kampera povećava rizik po javno zdravlje, a stanovnici se žale na jak smrad na pojedinim delovima..

Takođe, povećava se rizik od požara jer se plaža nalazi u blizini šume na strmim planinskim padinama, što mesto čini podložnim širenju vatre i ugrožava turiste. Opštinska uprava Kimi-Aliveri obavestila je policiju da obrati pažnju na prisustvo divljih kampera, dok su ekipe za čišćenje plaže već pokrenule akciju, uz postavljanje tabli koje obaveštavaju posetioce da je besplatno kampovanje zabranjeno.

Ovaj incident na plaži Tapsa otvara šire pitanje o potrebi za balansiranjem između slobodnog pristupa prirodnim lepotama i očuvanja ekološke ravnoteže. Vlasti i građani moraju zajedno pronaći rešenje koje će zaštititi prirodne resurse, a istovremeno omogućiti uživanje u njima.

Autor: Snežana Milovanov