AKTUELNO

Ruski ratni brodovi isplovili su danas iz Havane, a prethodno je ruska podmornica prošla pored baze gde se nalazi nuklearno oružje u Faslejnu, primećuje "Ekspres".

Ruska nuklearna podmornica, primećena bluzu obale Velike Britanije, izazvala je pravu buru i hitan sastanak.
Kako se navodi u članku, "Kazanj" je otkrila britanska podmornica 5. juna.Ruski ratni brodovi koji su prošle nedelje stigli u Havanu, isplovili su danas iz glavnog grada Kube. Njihovo prisustvo izazvalo je interesovanje mnogih Kubanaca koji su danas ispratili rusku flotu, javlja dopisnik RIA Novosti.
Kubanski lider Migel Dijaz-Kanel Bermudes posetio je fregatu "Admiral Gorškov", a ministarstvo spoljnih poslova je, komentarišući ovu posetu, istaklo da ona odgovara prijateljskim odnosima Havane i Moskve i da je u skladu sa međunarodnim pravilima.

Ministarstvo je naglasilo da nijedan od brodova ne nosi nuklearno oružje, i da njihov dolazak ne predstavlja pretnju po region.

Dan nakon što je na Kubu stigla flota ruskih ratnih brodova američka podmornica na nuklearni pogon, "USS Helena", uplovila je u vode blizu američke baze na Kubi.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je odred brodova ruske Severne flote, uključujući fregatu "Admiral Gorškov", naoružanu raketama "cirkon" i nuklearnu podmornicu "Kazanj" završio vežbe primene visokopreciznog oružja u Atlantskom okeanu i uplovio u luku u Havani.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov prokomentarisao je završetak vežbi ruskih brodova i njihov dolazak u luku Havane, rekavši da druge zemlje ne moraju da brinu o vojnim vežbama Rusije i da je to normalna praksa.

Britanski izviđački avion Ratne mornarice, pratio je rusku nuklearnu podmornicu iz vazduha duž zapadne obale Irske do Škotske.

Kako prenosi list, ruska podmornica je takođe prošla pored baze gde se nalazi nuklearno oružje u Faslejnu.

"Novi brod predsednika Putina opremljen je smrtonosnim nezaustavljivim nuklearnim projektilima od 6.670 milja na sat i pridružiće se ostatku ruske mornarice. Podmornica će biti bazirana u podmorničkoj bazi na kratkoj 60 kilometara od granice sa Norveškom, NATO članicom", piše u članku.

Dodaju da će nositi hipersonične rakete sposobne za nuklearne napade poznate pod imenom "cirkon".

Ruska podmornica u pratnji fregate "Admiral Gorškov", prema zvaničnim informacijama, stigla je na Kubu u čast istorijskog prijateljstva sa Rusijom.

Havana se nalazi na samo 170 kilometara od Ki Vesta u američkoj državi Florida. Američka vlada je saopštila da veoma pažljivo prati razvoj događaja, ali ne veruje da postoji pretnja.

Naime, ruska nuklearna podmornica stigla je na Kubu, prošavši usput pored obale Velike Britanije. Premijer Riši Sunak obavešten je da je podmornica "Kazanj" primećena kod obale Škotske, prenosi list "Ekspres".

Lideri NATO su izrazili zabrinutost da bi ova podmornica od 13.800 tona mogla da istražuje slabe tačke u NATO perimetru, piše list.

Autor: Dalibor Stankov