AKTUELNO

Dugogodišnja istraga koju je sprovela Španska civilna garda (Guardia Civil) uz podršku Evropola zadala je odlučujući udarac kriminalnoj mreži umešanoj u šverc velikih količina droge iz Južne Amerike u EU.

Konačna operacija bila je kulminacija niza akcija usmerenih protiv ove mreže koje su se odvijale tokom tri godine.

Ova najnovija akcija pod međunarodnom koordinacijom odnosi se na niz domaćih i međunarodnih istraživanja sprovedenih u Belgiji, Brazilu, Hrvatskoj, Nemačkoj, Italiji, Srbiji i Turskoj. Operacijom je koordinirala operativna radna grupa Evropola.

Međunarodno koordinirane aktivnosti bile su usmerene na kriminalnu mrežu koja je organizovala šverc nekoliko tona kokaina iz Kolumbije, Brazila i Ekvadora u EU.

Osumnjičeni su organizovali krijumčarenje u EU preko morskih pošiljki preko logističkih čvorišta u zapadnoj Africi i na Kanarskim ostrvima. Nakon što je droga stigla u EU, osumnjičeni su koristili distributivne centre u Belgiji, Hrvatskoj, Nemačkoj, Italiji i Španiji da bi dalje otpremali kokain širom Evrope.

Vođe narko-trgovinske organizacije privremeno su se nalazili u Turskoj i Dubaiju gde su uspostavili kontrolne i komandne centre kriminalne mreže.

Istrage u ovoj mreži otkrile su značajnu pretnju: sposobnost kriminalnih aktera da blisko sarađuju i koriste dugoročne saradnike na terenu kako bi olakšali sprovođenje velikih operacija trgovine drogom. Stoga je bliska međunarodna saradnja organa za sprovođenje zakona bila ključna u zaustavljanju kriminalnih aktivnosti.

Čitav lanac je bio meta za razbijanje kartela

U avgustu 2023. godine, službenici španske civilne garde presreli su brod sa 700 kilograma kokaina u blizini Kanarskih ostrva.

Obaveštajna analiza istorijskih podataka iz istrage šifrovane komunikacije otkrila je da je hrvatsko-italijanska posada na tom plovilu već uspela da uveze najmanje 500 kilograma kokaina iz Brazila u Španiju.

Isti operativni metod pomogao je istražiteljima da otkriju koordinatore i posrednike sa Zapadnog Balkana. Radna grupa ih je označila kao mete visoke vrednosti zbog njihovog učešća u finansiranju i koordinaciji obe pošiljke.

Oni su takođe povezani sa prethodnim presretanjem tone kokaina koji je zaplenjen u septembru 2020. godine na Kanarskim ostrvima.

Pored istraga sprovedenih u Španiji, razmena informacija između zemalja koje predvodi Evropol pokazala je da su istrage koje vode Belgija, Nemačka i Srbija usmerene na iste osobe i njihove saradnike.

Zajedničkom akcijom razbijena je kriminalna mreža.

Brojne akcije širom sveta već su zadale značajne udarce kriminalnoj mreži. Srpske i holandske vlasti su 11. maja 2023. zajednički delovale protiv rukovodstva kartela i njihove distributivne infrastrukture.

Tokom akcije, vlasti su uhapsile 13 osumnjičenih i zaplenile velike količine oružja i imovine procenjene na oko 50 miliona evra. Tokom još jedne akcije u oktobru 2023. godine, hrvatski, nemački, španski i turski organi za sprovođenje zakona sproveli su još jednu zajedničku akciju protiv ovog kartela. To je rezultiralo hapšenjem 21 osobe u Hrvatskoj i Nemačkoj i velikom zaplenom droge, vatrenog oružja i gotovine.

Mesec dana kasnije turske vlasti su u Istanbulu uhapsile jednog od glavnih vođa mreže i njegovog bliskog saradnika. Obojica su bili hrvatski državljani.

Brazilske vlasti su gađale brazilsku kriminalnu organizaciju koja je prevozila kokain iz unutrašnjosti zemalja porekla u brazilske morske luke i druga logistička čvorišta. Zatim bi pošiljke kokaina bile poslate u zapadnu Afriku da bi se dalje transportovale uz koordinaciju evropskih kriminalnih mreža.

Brazilska mreža je pružala raznim kriminalnim mrežama niz kriminalnih usluga, uključujući logistiku i omogućavanje pranja novca. U martu 2024, brazilske vlasti su sprovele završnu fazu istrage o pranju prihoda od droge, koja je otkrila da je više od dve milijarde brazilskih reala (371 milion evra) prošlo kroz skoro 500 bankovnih računa prethodnih godina.

Dan nakon akcije, nacionalne vlasti su uhapsile dvojicu osumnjičenih. Takođe su blokirali i zaplenili imovinu u vrednosti od 12 miliona evra, kao i 3 miliona dolara u gotovini.

Podrška Evropola i osnivanje operativne radne grupe
Otkrivanje šifrovanih komunikacionih alata koje koriste kriminalci pružilo je međunarodnim organima za sprovođenje zakona najveći uvid u kriminalne mreže i način na koji one deluju.

Jedan od otkrivenih trendova je i značajna uloga kriminalnih mreža, koje uglavnom čine građani balkanskih zemalja, u globalnoj trgovini kokainom.

Evropol je uspostavio operativnu radnu grupu kao odgovor na ovu pretnju. Pod rukovodstvom osoba sa bogatim iskustvom u saradnji sa regionom, operativna radna grupa okuplja Balkan, EU i zemlje sveta u cilju efikasnog delovanja protiv ovih kriminalnih mreža.

Tokom tri godine istražnih aktivnosti, Evropol je koordinirao razmenu informacija između nacionalnih vlasti, povezujući ih kako bi se delotvorno borili protiv cele mreže trgovine drogom.

Pored toga, Evropol je kontinuirano pružao obaveštajne podatke i analize kako bi pomogao istražiteljima na terenu.

Ova obaveštajna informacija je omogućila organima za sprovođenje zakona da steknu opštu sliku o skrivenoj mreži koja je delovala u različitim zemljama i kontinentima.

Obaveštajni podaci koje je obezbedio Evropol doveli su do nekih zaplena tokom pomenutih istraga. Tokom akcionih dana, Evropol je poslao stručnjake u Brazil i Španiju da pruže analitičku i tehničku podršku službenicima na terenu.

Saopštenje MUP-a Srbije

"Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić poručio je danas da, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije, zajedno sa kolegama iz drugih država članica udarne grupe Evropola, učestvuje u aktivnostima policije Kraljevine Španije prilikom hapšenja lica i prikupljanja dokaza u međunarodnoj borbi protiv trgovine drogom.

Ministar Dačić je zahvalio Evropolu na današnjem saopštenju u kojem napominje ulogu srpske policije i podsetio da je srpska policija u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, u maju prošle godine, uhapsila 13 i podnela krivičnu prijavu protiv 20 članova balkanskog kartela zbog krijumčarenja sedam tona kokaina, kao i da je suđenje istima nedavno počelo.

Takođe, Dačić je istakao da se srpska policija bavila utvrđivanjem imovine osumnjičenih, a koja je stečena kriminalnim aktivnostima i njenim privremenim oduzimanjem, što je rezultiralo blokiranjem imovine u vrednosti više od 50 miliona evra, kao i da se finansijska istraga nastavlja, kako kod nas, tako i u inostranstvu.

Ministar Dačić je naglasio da je srpska policija na ovaj način još jednom potvrdila ugled posvećenog i pouzdanog partnera u međunarodnoj borbi protiv trgovine drogom, gde je kao deo udarne grupe Evropola dala veoma veliki doprinos u borbi protiv balkanskog kartela."

Autor: Dalibor Stankov