AKTUELNO

Kralj i kraljica su bili preplavljeni emocijama dok je ratni veteran pričao o užasu gubitka svog 'dragog prijatelja' na plažama

Kralj Čarls i kraljica Kamila danas su na javnom skupu pokazali emocije više nego što članovi kraljevske porodice imaju običaj - kraljica je u jednom trenutku čak i zaplakala.

Kamilu su preplavile emocije dok je slušala ratnog veterana koji je pričao o užasu gubitka svog dragog prijatelja pri iskrcavanju u Normandiji pre 80 godina.

Kraljici su krenule suze dok se bivši pripadnik Kraljevske mornarice Erik Bejtman prisećao svog iskustva na plaži Jute - dok je kralj Čarls takođe izgledao vidno dirnut.

Bejtman, koji je služio na ratnom brodu HMS Erebus, opisao je kako je tog dana moglo da se "prošeta preko kanala" jer je u invaziji bilo toliko čamaca.

Prisećajući se svojih palih drugova, Bejtman je rekao da je tog dana "toliko muškaraca i žena, među njima i njegov dragi drug Fred, krenuo sa njim, ali da nije stigao na odredište".

Čarls i Kamila pridružili su se princu od Velsa, vodećim britanskim političarima i veteranima na velikom događaju u Portsmutu, gde je kralj održao svoj prvi javni govor od kada mu je dijagnostikovan rak.

"Priče o hrabrosti, otpornosti i solidarnosti koje smo slušali danas i tokom naših života ne mogu ne da nas pokrenu, da nas inspirišu i da nas podsete na ono što dugujemo toj velikoj ratnoj generaciji", rekao je kralj obraćajući se okupljenima.

Čarls, koji je dobio ovacije dok je izlazio na binu u pratnji kraljice Kamile, bio je "odlučan" u tome da prisustvuje komemoraciji iako se oporavlja od raka.

Autor: