AKTUELNO

Ruski sud osudio je danas muškarca sa dvojnim, američko-ruskim državljanstvom, Jurija Maleva, na tri i po godine zatvora pod optužbom za "rehabilitaciju nacizma".

Malev je uhapšen prošlog decembra zbog objava na društvenim mrežama u kojima je navodno ocrnio Georgijevsku lentu, simbol ruske vojne hrabrosti, prenosi Rojters.

Jedna od objava sadržala je nepristojan jezik, a na drugoj je bila prikazana slika leša koji je imao lentu sa natpisom "kako pravilno nositi Georgijevsku lentu".

Sud u Sankt Peterburgu, gde je Malevu i suđeno, saopštio je da te objave pokazuju nepoštovanje društva i da je uvreda na sećanje na Veliki otadžbinski rat, kako Rusi nazivaju Drugi svetski rat.

Sud je saopštio da je Malev priznao krivicu.

Nezavisna novinska agencija SOTA objavila je da je Malev završio prava na Univerzitetu u Sankt Peterburgu i da je živeo u Sjedinjenim Američkim Državama od 1991. godine.

Telegram kanal koji ima veze sa ruskim organima za sprovođenje zakona, Baza, navodi kako Malev živi u Bruklinu u Njujorku i da je u Rusiju došao autobusom iz Estonije, i to dve nedelje pre hapšenja.

Malev nije jedini sa dvojnim državljanstvom koji je uhapšen u Rusiji, tu je i bivši američki marinac Pol Vilan, novinar Volstrit džurnala Evan Geršković i rusko-američka novinarka Alsa Kurmaševa.