AKTUELNO

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u sredu da je "duh Ujedinjenih nacija u Gazi mrtav", pozivajući "islamski svet da reaguje" nakon izraelskih napada na kampove u Rafi u kojima su smešteni raseljeni Palestinci.

"UN ne uspevaju da zaštite čak ni svoje osoblje i humanitarno osoblje. A šta čekate da delujete? Duh Ujedinjenih nacija u Gazi je mrtav", rekao je Erdogan pred predstavnicima svoje stranke.

Pored optužbi na račun slabosti međunarodne institucije, predsednik većinske muslimanske zemlje sa 85 miliona stanovnika prozvao je i svoje kolege iz islamskog sveta.

„Želim da uputim nekoliko reči islamskom svetu: A šta čekate da donesete zajedničku odluku? Bog će nas i vas smatrati odgovornim“, rekao je on i dodao da „Izrael nije samo pretnja Gazi, već takođe celom čovečanstvu“.

„Nijedna zemlja nije bezbedna sve dok Izrael ne poštuje međunarodno pravo i ne shvati da je međunarodno pravo obaveza. To se odnosi i na Tursku“, rekao je on.

„Izrael i oni koji ga podržavaju nadaju se da ćemo zaboraviti ovaj genocid, ali ovaj genocid neće biti zaboravljen“, upozorio je Erdogan, ističući da „ubistva beba, dece, napadi na bolnice, crkve i džamije neće biti zaboravljena. "