AKTUELNO

Kada će se insekti naći u našoj dnevnoj ishrani?

Samo 13% od 603 ispitane osobe reklo je da bi bilo spremno da redovno konzumiraju insekate. Prema jednoj studiji, "faktor gađenja" mora prvo da se prevaziđe da bi hrana zasnovana od insekata postala mejnstrim, dostupna i popularna.

Insekti su inače bogati proteinima i njihovo konzumiranje moglo bi da pomogne u smanjenju visokih emisija gasova staklene bašte koje dolaze od uzgoja stoke i živine. Takođe, prema istraživanjima postoje i potencijalne koristi za smanjenje gojaznosti, a istraživači kažu da ideja uzgoja insekata dobija sve više pažnje.

Procenjuje se da stotine miliona ljudi u Aziji, Africi i Latinskoj Americi već jedu insekte u određenoj meri. Postoje nade da će se zapadni stavovi vremenom promeniti, možda na sličan način na koji je hrana poput sušija postala mejnstrim, kako u svetu tako i kod nas.

"Insekti su potencijalno bogat izvor proteina i mikronutrijenata i mogli bi da pomognu u pronalaženju rešenja za gojaznost i pothranjenost", rekla je voditeljka studije dr Loren MekGlejl sa Univerziteta Edž Hil u Lankaširu.

"Neki proteini insekata, kao što su mleveni cvrčci ili smrznuti sušeni crvi od brašna, jeftiniji su i lakši za uzgoj, često imaju manje masti i imaju manji uticaj na životnu sredinu od tradicionalne stoke", dodala je ona. Međutim, većina ljudi je i dalje veoma nevoljna zbog predrasuda o ukusu i izgledu. Ali studija je takođe otkrila da je znatno veća verovatnoća da će insektima dati prednost ako se samelju u prah.

"Ovo je uspešno urađeno sa pirinčanim proizvodima obogaćenim brašnom od cvrčaka ili skakavca u drugim delovima sveta“, rekla je koautorka dr Maksin Šarps sa Univerziteta De Montfor.

Foto: Tanjug AP/Ben Curtis

Samo 13% od 603 osobe ispitane u britanskoj studiji reklo je da bi bilo spremno da redovno jedu hranu za insekte. Nekih 47% je reklo da ga ne bi jelo redovno, a 40% nije sigurno. Više od 82% ljudi očekivalo je da će hrana za insekte biti hrskava, 64,6% slana, a 62,4% gorka. Samo 24% je reklo da očekuju da će im se dopasti ukus, a samo 14,1% veruje da će hrana za insekte izgledati privlačno. Mlađi ljudi su takođe izgledali gadljiviji.

"Faktor gađenja je jedan od najvažnijih izazova koji treba prevazići. Na kraju krajeva, možda nećemo imati izbora sa klimatskim promenama i projektovanim rastom globalne populacije", rekao je dr Šarps.

Nalazi studije predstavljeni su na ovonedeljnom Evropskom kongresu o gojaznosti (ECO) u Veneciji, prenosi Sky News.

Autor: