AKTUELNO

Marko Niketić (17) tinejdžer iz Srbije koji je u nedelju uveče poginuo u saobraćajnoj nesreći u predgrađu Čikaga, kada se u njegovo vozilo zakucao drugi vozač, nažalost nije jedini Srbin koji je zbog krivice drugih izgubio život u Americi.

Do poslednje u nizu stravične saobraćajne nesreće došlo je u nedelju oko 23 sata po lokalnom vremenu, kada je Marko Niketić vozio svoj srebrni "mercedes" u mestu Glenvju. Na suvozačevom mestu bila je njegova devojka, a do nesreće je došlo je kada se u njihovo vozilo pri velikoj brzini zakucao automobil marke "mustang". Očevici su odmah pozvali Hitnu pomoć koja je samo mogla da konstatuje smrt tinejdžera, a povređene je transportovala u bolnicu. Scene nakon udesa bile su stravične - "mercedes" kojim je upravljao Srbin bilo je prepolovljen, dok je "mustangu" prednji deo bio potpuno smrskan.

Nažalost, Marko Niketić nije jedini koji je izgubio život u jezivoj saobraćajnoj nesreći u SAD i to tuđom greškom i bahatom vožnjom.

Pre Marka Niketića poginuo je Subotičanin Nebojša Rapajić (43) i to u novembru prošle godine. Rapajić koji godinama živi i radi na Floridi 22. novembra 2023. poginuo je u udesu kada je na njega naleteo "nisan" koji je prethodno prošao na crveno svetlo. Saobraćajka je bila jeziva, a od zadobijenih povreda Subotičanin je na licu mesta preminuo. Nakon tragedije od njega su se danima opraštali porodica i prijatelji, kao i crkvena zajednica. Neutešna porodica i prijatelji, između ostalog, naveli su da je Nebojša Rapajić otišao u "obećanu zemlju" kako bi sebi i porodici obezbedio bolji život.

Mesec dana pre nego što je u nesreći nastradao Subotičanin, tačnije 11. oktobra 2023. poginuo je kamiondžija Milan Alilović (41) iz Beograda, kada je na njega naleteo automobil u kome se nalazio osumnjičeni koga je jurila policija. Naime, taj osumnjičeni je prethodno pratio svoju suprugu, prema kojoj ima meru zabrane prilaska i ne sme da joj se približava, a nakon njene prijave policija ga je jurila i u toj juranjavi je došlo do sudara.

- Alilović je upravljao svojim kamionom kada je na njega naletelo vozilo iz suprotnog smera na autoputu I-55, što je izazvalo eksploziju i požar. Srbin je preminuo na licu mesta, a policija je nedugo zatim uhapsila osumnjičenog koji se nalazio u drugom vozilu, koji je tom prilikom zadobio lakše telesne povrede - pisali su tada američke vesti.

- Tokom potere, policajci su koristili stop-palice kako bi zaustavili vozilo osumnjičenog, ali se on oglušio od njihovo naređenje, i uletelo u saobraćaj iz suprotnog smera, frontalno se sudarivši sa kamionom kojim je upravljao Alilović.

Nažalost, prema rečima njegovog brata on je iza sebe ostavio suprugu i maloletno dete, kome je dao ime po njihovom bratu koji je pre 18 godina poginuo u saobraćajnoj nesreći kada je imao samo 21 godinu.

Foto: Printscreen YouTube/ FOX 11 Los Angeles

I dve godine ranije, 2. novembra 2021. dogodila se jeziva nesreća u kojoj je nastradala devojka poreklom iz Srbije. U stravičnoj saobraćajnoj nesreći u Las Vegasu poginula je Tina Tintor (23), a nesreću je izazvao pijani Henri Rags Treći, bivši igrač američkog fudbala iz Las Vegasa.

Rags je, podsetimo, vozio 250 kilometara na sat kada se zakucao u automobil u kom je bila Tina sa svojim psom Maksijem. Od siline udarca, Tinin automobil se zapalio, a nesrećna devojka živa je izgorela zajedno sa svojim ljubimcem.

- Tada je utvrđeno da je Rags vozio pod dejstvom alkohola i pri brzini od 250 kilometara na čas kada se direktno zakucao u devojku. Nakon sudara auto je bukvalno eksplodirao i zapalio se. Rags je sedeo u blizini požara sa rukama na glavi - podseća izvor i dodaje da je Rags u avgustu prošle godine osuđen na tri godine zatvora u 10 godina uslovno.

- Rags je jedno vreme bio u pritvoru, a uz plaćenu kauciju je bio i u kućnom pritvoru, s tim što je morao da se podvrgava konstantnoj analizi na alkohol. Tada je imao pejdžer koji ga je obeveštavao da je vreme da duva u aparat koji je izmerio da li je koristio alkohol i ako jeste koliko promila ima u krvi.

Sličnu sudbinu doživeo je i mladić iz Obrenovca, Marko Bošković (27), koji je 19. oktobra 2019. poginuo u stravičnoj saobraćajnoj nesreći u blizini Čikaga kada se sa troje prijatelja vraćao iz provoda. Naime, Bošković je stradao kada se u automobil u kom je bio sa prijateljima zakucao pijani pljačkaš banki, Meksikanac Huan Rodea-Kruz (30) i to vozeći u suprotnom smeru.

Kobne noći sa Boškovićem u automobilu bili su njegovi prijatelji Momčilo Grujić (32) sa devojkom Laurom Uribe (26) iz Kolumbije i David Kabić (32). Nažalost, od posledica direktnog sudara pored Boškovića tada je poginula i Kolumbijka Laura Uribe, dok je Grujić u udesu zadobio teške telesne povrede i bio je u kritičnom stanju. Kabić je u udesu prošao sa lakšim telesnim povredama.

Ivana Gavrić, sestra poginulog Marka, ispričala je ranije u potresnoj ispovesti za Kurir da se njen brat kobne noći sa prijateljima vraćao sa proslave rođendana iz kluba koji se nalazi svega deset minuta vožnje od njegovog stana.

- Marko nije želeo da izađe te večeri jer je sutradan trebalo da vozi kamion. Međutim, pristao je na molbu prijatelja da ih odveze u klub i vrati ih - pričala je tada uplakana sestra:

- Objasnili su nam da je na Markov auto iz suprotnog smera naleteo taj pijani Meksikanac. On se pogrešno uključio na put. Marko je video njegove farove i rekao: "Kakva nam ovo svetla idu u susret, odakle dolazi?"

Marko Bošković je pokušao da se skloni u desno, ali je udario u bankinu, a potom ga je s leve strane udario Meksikanac. I pored svih napora lekara Bošković i Ubire su preminuli na licu mesta, dok je Grujić danima bio u komi sa povredama kičme, vrata, ruke, a imao je i hematom na mozgu.

Autor: