AKTUELNO

Jermenska policija privela je 50 demonstrantata koji su blokirali aveniju Tigrana Meca, koja povezuje centar Jerevana sa periferijom prestonice.

Demonstranti su blokirali kolovoz u blizini centralne železničke stanice. Tu su bile raspoređene velike policijske snage. Službenici dali su demonstrantima tri minuta da odblokiraju ulicu, nakon čega su počeli da hapse.

Slične akcije se odvijaju i u nekim drugim okruzima.

Od četvrtka se na Trgu republike u glavnom gradu Jermenije održavaju mitinzi u blizini zgrade kabineta ministara na kojima se traži ostavka premijera Nikola Pašinjana , okončanje procesa razgraničenja sa Azerbejdžanom i prenos dela pograničnih teritorija na Baku.

Protestni pokret predvodi poglavar Tavuške eparhije Jermenske apostolske crkve arhiepiskop Bagrat Galstanjan.

Ministarstvo spoljnih poslova Jermenije saopštilo je 19. aprila da su specijalne komisije Jermenije i Azerbejdžana prethodno dogovorile prolazak pojedinih deonica granice između osam sela kako bi se ovi deonici doveli „u skladu sa zakonski opravdanom međurepubličkom granicom koja je postojala u god. Sovjetski Savez u vreme njegovog raspada“.

Godine 2022., Jermenija i Baku, uz posredovanje Rusije , Sjedinjenih Država i EU, započeli su razgovore o budućem mirovnom sporazumu. Pašinjan je krajem maja prošle godine rekao da je Jermenija spremna da prizna suverenitet Azerbejdžana u sovjetskim granicama, odnosno zajedno sa Karabahom.