AKTUELNO

Moskva zahteva od Ukrajine da identifikuje i kazni počinioce napada na ruski Centar za nauku u kulturu i misiju agencije Rosotrudničestvo u Kijevu, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

MSP Rusije takođe je saopštilo da je ranije danas na razgovor pozvan zamenik ambasadora Ukrajine u Moskvi, Ruslan Nimčinski, prenosi TAS S.

Rusija je u tom razgovoru zatražila od Ukrajine da okonča napade radikalnih nacionalista i stvori adekvatne i bezbedne uslove za funkcionisanje ruskih agencija u Ukrajini.

Neonacistička grupa Organizacija ukrajinskih nacionalista (OUN), koja je inače zabranjena u Rusiji, zasula je u nedelju kamenicama ruski Centar za nauku i kulturu, kao i ekspoziture Sberbanke i Alfa banke u Kijevu.

Neonacisti su bacali kamenje i metalne predmete, razbivši tako prozore i vrata na Centru za nauku i kulturu, a TAS S navodi da policija nije pokušala da spreči napad iako su bili na licu mesta.

Nakon kamenovanja Centra za nauku i kulturu, pripadnici OUN su krenuli prema Alfa banci, međutim, tada ih je policija zaustavila.

Kako javlja TAS S, napadnuta je i zgrada Sberbanke.

Desetak osoba je bacilo kamenje na zgradu Sberbanke, a policija nije uspela da ih spreči.

#Kazne

#Kijev

#Moskva

'