AKTUELNO

Muzej Spajskejp otvara se sutra u Njujorku, a posetioci će moći da saznaju podatke o elementima špijunaže, njenoj istoriji i kakve vrste špijunaže postoje.

Posetioci će moći da nauče ponešto o prošlosti i sadašnjosti špijuniranja, od mašina za obradu šifara iz Drugog svetskog rata do najpoznatijih imena u špijunaži i njihovih poduhvata.

Izložbe u muzeju na Menhetnu se ne fokusiraju samo na proslost, već se u njemu nalazi i segment o programima za razmenu poruka poput WhatsApp-a i koliko dugo će poruke na njemu ostati šifrirane, kao i saveti o tome kako ograničiti sajber izloženost.

U muzeju postoji i izložbeni prostor gde se nalaze kamere za neke od najpoznatijih i najčešće korišhenih društvenih medija, kao što su Fejsbuk, Tviter i Instagram.

Posetioci mogu da prođu niz testova koji će im pokazati spremnost od sposobnosti posmatranja do preuzmanja rizika, kako bi videli koja bi im špijunska uloga odgovarala.

Izložbeni prostor podeljen je više segmenata na šifrovanje, obmanu, hakovanje, vojni sjaber, obaveštajni deo, praćenje i posebne operacije.

#Njujork

#muzej

#Špijunaža

'