AKTUELNO

Prethodnih godina, papa Franja bi obred započeo legavši na mramorni pod bazilike, ali njegovo fizičko stanje mu to više ne dopušta!

Papa Franja predvodio je misu za Veliki petak u Bazilici svetog Petra, uoči noćne procesije Putem krsta u rimskom Koloseumu.

Franja će na Veliku subotu predvoditi uskrsno bdenje, a zatim će u nedelju voditi uskrsnu misu i pročitati svoju poruku i blagoslov "Urbi et Orbi" (Gradu i svetu), što papa čini dva puta godišnje sa središnjeg balkona na Trgu svetog Petra, navodi Hina.

Osamdesetsedmogodišnji papa, koji ima respiratorne probleme i poteškoće u kretanju, izgledao je bolje ove nedelje.

Na misu na Veliki petak stigao je u invalidskim kolicima i pridružio se kardinalima i biskupima na službi Muke Gospodnje.

Prethodnih godina, papa Franja bi obred započeo legavši na mramorni pod bazilike, ali njegovo fizičko stanje mu to više ne dopušta.

Foto: Tanjug AP

Umesto toga, tiho je molio pred oltarom iz svojih invalidskih kolica.

Muka Gospodnja sadrži pesme na latinskom o događajima od Isusovog hapšenja do njegove sahrane, a reč je o jednoj od retkih službi u kojoj papa ne drži propoved, već propovednik Papskog doma.

Franja je lično napisao ovogodišnje tekstove za stanice Puta krsta, prve u svom 11-godišnjem papinstvu.

Oni uključuju pohvale blagosti i oprostu kao odgovoru na zlo i molitve za progonjene hrišćane i žrtve rata. Takođe hvale žene koje su pomogle Isusu dok je nosio krst i zalažu se za "one žene koje su u naše vreme iskorišćavane i trpe nepravdu i poniženje".