AKTUELNO

Francuska je saopštila da je uputila zahtev mnogim zemljama da joj pošalju više od 2.000 policajaca koji bi pomogli u osiguravanju bezbednosti Olimpijskih igara u Parizu ovog leta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je zahtev za inostranu bezbednosnu pomoć podnet u januaru, za upućivanje 2.185 policajaca, preneo je AP.

Od policajaca se traži da pomognu u osiguravanju bezbednosti Igara i ojačaju međunarodnu saradnju, saopštilo je Ministarstvo.

Ovo je klasičan pristup zemalja domaćina za organizaciju velikih međunarodnih događaja, dodali su iz Ministarstva.

Francuzi su, tako, poslali 200 žandarma na Svetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru 2022. godine. Francuska je, takođe, ugostila pripadnike evropskih bezbednosnih snaga na Svetskom prvenstvu u ragbiju, čiji je bila domaćin prošle godine.

Foto: Tanjug AP/Christophe Ena

Istovremeno, francusko Ministarstvo odbrane je zatražilo "mali broj" vojnog osoblja koje bi moglo da pomogne u "veoma specifičnim" zadacima na Olimpijskim igrama, uključujući timove sa psima tragačima, rekao je pukovnik Pjer Godilije, portparol Generalštaba francuske vojske.

Poljski ministar odbrane Vladislav Kosinjak-Kamiš napisao je na platformi "Iks" (Tviter) da će njegova zemlja uputiti vojnike u Pariz na Olimpijske igre.