AKTUELNO

"Josef Fricl je 'čudovište' kojem nikada ne bi bilo dozvoljeno da ostvari svoj san i uđe u Ujedinjeno Kraljevstvo", kaže ministar unutrašnjih poslova Džejms Klevrli.

Josef Fricl, osuđeni silovatelj koji je ćerki napravio sedmoro dece, izjavio je nedavno da bi kada bude slobodan želeo da živi u Austriji ili eventualno bi emigrirao za Veliku Britaniju. Nakon ove informacije, oglasio se ministar unutrašnjih poslova koji je strogo osudio njegovu nameru.

"Josef Fricl je 'čudovište' kojem nikada ne bi bilo dozvoljeno da ostvari svoj san i uđe u Ujedinjeno Kraljevstvo", kaže ministar unutrašnjih poslova Džejms Klevrli.

Klevrli je rekao da bi svaki pokušaj austrijskog seksualnog prestupnika da dođe u Ujedinjeno Kraljevstvo bio odbijen. Fricl je ranije govorio o svojoj želji da "slobodno luta" škotskim visovima ako bi bio pušten iz zatvora.

Fricl, koji sada ima 88 godina i ima demenciju, zatvoren je 2009. godine zbog držanja svoje ćerke Elizabete zarobljene 24 godine u podrumu svoje kuće u Amstetenu, oko 80 milja zapadno od austrijske prestonice Beča

Tokom godina, više puta je silovao svoju ćerku i sa njom ima sedmoro dece. Osuđen je na doživotni zatvor i trenutno se nalazi u Štajnu.

Prema najnovijem psihijatrijskom izveštaju, utvrđeno je da Fricl više nije pretnja javnoj bezbednosti, i rekao je da želi da emigrira u Ujedinjeno Kraljevstvo kada bude pušten. Pored "divljih visova", govorio je i o "zelenim prostranim poljanama Velsa".

"Ovo čudovište nikada neće doći u našu zemlju. Svaki pokušaj putovanja u Ujedinjeno Kraljevstvo biće odbijen - kao što bi bio za svakoga osuđenog za ozbiljna seksualna dela poput ovog", rekao je ministar.

Smernice Ujedinjenog Kraljevstva, uvedene u januaru 2021. godine, navode da bi strani državljanin "obično" bio odbijen za vizu ako je počinio krivično delo za koje je izrečena kazna zatvora od 12 meseci ili više.

"Ispunjen sam ovim divnim, uzvišenim osećajem, ovim osećajem inspiracije za ovu fantastičnu kulturu. I tada sam znao da kada budem pušten, nije Austrija u kojoj želim ostati, već želim da emigriram u Ujedinjeno Kraljevstvo. Pre svega, želim slobodno lutati divljim visovima Škotske. Za mene su i bujna zelena polja Velsa vrlo, vrlo primamljiva. Ali glavna stvar je da idem u Ujedinjeno Kraljevstvo", rekao je Fricl za The Sun.

Okružni sud u Austriji odobrio je Friclov zahtev za premeštaj u obični zatvor u januaru, ali je to kasnije poništeno. Novo odlučivanje o transferu očekuje se sledećeg meseca nakon što donji sud utvrdi više činjenica o slučaju.

Fricl je držao Elizabetu kao seksualnu robinju u kući od njene 18 godine. Njegovi odvratni zločini otkriveni su kada je jedno dete, rođeno kao rezultat incesta, odvedeno u bolnicu jer mu je život bio ugrožen.