AKTUELNO

Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige, povodom terorističkog napada koji se dogodio u Moskvi rekao je da je ova teroristička grupa neinteligentna i polu-obučena, ali i da će Ruska Federacija adekvatno odgovoriti.

Đurđev je na početku gostovanja na Informer TV izrazio saučešće porodicama nastradalih, misleći da je to u ovom trenutku zaista potrebno.

- Trenutak u kome se desio ovoj gnusan zločin je trenutak kada pravoslavni hrišćani, a takvih je u Moskvi, preko 90% su u vaskrašnjem postu. A teroristi koji su izvili ovoj gnusan čin ne pripadaju hrišćanskoj veri i pravoslavne orijentacije, što je takođe veoma zanimljivo. I to je, pripadaju narodu sa kojim Rusija nije u sukobu, ali na toj teritoriji postoje neki ekstremi koji, očigledno, postoje u samoj Moskvi koji su izvili ovoj čin. I njihove prve izjave prilikom hapšenja pokazuju da nisu baš preterano inteligentni, ali su u dovoljnoj meri sposobni da izvedu ovako nešto. Ta njihva poluvojna obučenost se pokazala dovoljno efikasna da napravi ovaj grozan zločin. Ono što je takođe zanimljivo u celoj ovoj situaciji jeste da određene rupe i nedostatke u bezbednosnom sistemu Ruske Federacije svakako postoje – kazao je Đurđev I dodao da će oni gledati da izađu na kraj sa tim da što pre to otklone.

- U neposrednoj blizini ovog koncertnog prostora, ove dvorane, nalazi se policijska stanica, velika policijska stanica Saobraćajne policije, koja nije bila u mogućnosti da odreaguje za ovako nešto. Takođe, ono što je izuzetno indikativno, da je obezbeđenje samogo objekta bilo naoruženo isključivo samo palicama i nijednim drugim vrstom naoružanja, što je takođe jedan od nedostataka – rekao je Đurđev.

Prema njegovim rečima, vidimo da je taj trend razoružavanja prisuten čak i kod nas u državi, kao i da određenite neke metode specijalnog ratovanja kroz mas medije utiču, da se građani opredeljuju, da se razoružavaju. Đurđev je istakao da je izrazito protiv tih koraka i mišljenje je da je jedino rešenje protiv tih, kako je kazao, naoružanih negativaca, kao što su ovi teroristi, jesu naoruženi pozitivci i čuvari ovog objekta, tako i organi reda.

- Mislim da će Ruska Federacija na to adekvatno odgovoriti, pre svega zato što su već sad pokrenuli pitanje ponovnog uvođenja smrtne kazne. Mislim da će kada je u pitanju militarizacija svoga stanovništa takođe odreagovati po meni ispravno, a to je da se dodatno naoružaju – rekao je Đurđev I dodao:

- Mislim da je Putin vrlo oprezno i tu ga apsolutno podržam i čitavo njihovo rukovodstvo, da nisu izlazili sa ishitrenim reakcijama, najavama kako će odreagovati. Ovo je vrlo dobro osmišljeno, pre svega ne bi li kod velikog dela pripadnika Ruske Federacije emocije učinili negativnim prema narodu Tadžikistana. Mislim da je neophodno ka njima ići prijateljski, da je tamo daleko veći broj ljudi je prijateljski prema Rusiji, nego što su ovi ekstremi koji su izveli ovu akciju. Mislim da nema nikakve sumlne da je određeni deo inspiratora svakako u Ukrajni, jer su se prilikom bega uputili ka Ukrajini. Nihova inteligencija govori da oni koji su ih inspirisali, organizovali su im očigledno nagovestili da je izlaz ka teritoriji Ukrajine, gde su se oni uputili.

Đurđev je istakao da je ta neka, uslovno rečeno, spora reakcija bezbednostnog aparata Rusije po njegovom mišljenju bila ispravna, zato što su ih, kako je dodao, pustili da vide ko će se sve otkriti.

- Zato je bio i veći broj hapšenja. Oni su imali sigurno njihove telefonske komunikacije nakon toga vrlo brzo, ali ono što, opet se kod jednog dela stanovnika javlja nezadovoljstvo, jeste kako su uspeli da pređu pola države, a da ne budu otkriveni. Mislim da je upravo razlog bio taj da su ih pustili, ne bi se otkrilo još ko su pomagači. Mislim da će se tek ovde otkriti puno toga – istakao je Đurđev i dodao da reakcija Ruske Federacije svakako se neće menjati.

- Ono što je bilo zaočekivati da će ona eskalirati, ja sam prošle nedelje rekao da je moja procena da rat neće trajati duže od šest meseci. Evo, videli smo da ovaj događaj ukazuje na to da će do eskalacije svakako doći – rekao je Đurđev.

Đurđev je mišljenja da ovo nije jedina grupa koja je spremna da da izazove ovu vrstu akcija, a koja se nalazi u unutrašnjosti Ruske Federacije.

- Takođe to imamo u EU, ali našim medijima to nije interesantno. U proteklih 14 dana samo u Beču je ubijeno sedam osoba od kojih su četvoro bila deca, gde su islamisti migrant izvršili taj zločin – istakao je Đurđev.