AKTUELNO

Ministri spoljnih poslova Evropske unije postigli su danas dogovor da uvedu sankcije ljudima i organizacijama koje, kako smatraju, snose odgovornost za smrt ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, potvrdio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj.

Ministri zemalja članica EU doneli su ovu odluku dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin saopštio da je ubedljivo pobedio na predsedničkim izborima, prenosi "Rojters".

Vlade zapadnih zemalja osudile su predsedničke izbore u Rusiji kao nepravedne i nedemokratske, a Kina, Indija i Severna Koreja su čestitale Putinu na pobedi.

Posle sastanka u Briselu, Borelj je rekao da su se ministri spoljnih poslova 27 država članica EU saglasili da sankcionišu "oko 30 pojedinaca i entiteta" koje smatraju odgovornima za ubistvo Alekseja Navaljnog, ne navodeći o kome se tačno radi.

Ruske vlasti tvrde da je Navaljni, Putinov najistaknutiji kritičar i oponent, umro prirodnom smrću 16. februara u zatvoru Polarni vuk na dalekom severu Rusije.

Supruga Navaljnog, Julija optužila je, međutim, Putina da je ubio njenog muža, a zapadni lideri su saglasni da su Putin i ruska država odgovorni za njegovu smrt.

Autor: