AKTUELNO

Prošlo je 40 dana otkako je Ana Knežević (40), rođena Kolumbijka udata za Srbina Davida, nestala usred Madrida, a španska policija i FBI koji je direktno uključen u istragu još nisu utvrdili ni da li je kobne večeri devojka uopšte napustila zgradu u kojoj je živela.

Plakatima sa fotografijom Ane Knežević oblepljena je cela španska prestonica, ali ni to ništa nije pomoglo jer ni policija, ni unajmljeni privatni detektivi, ni njena porodica nemaju skoro nikakve nove informacije, a nestanak srpske snaje i dalje je obavijen velom misterije.

"Retki su bili slični slučajevi"

Kako prenose španski mediji “iza Ane su ostale samo dve sumnjive SMS poruke za koje niko ne veruje da ih je ona poslala, kao i težak razvod u kojem su na stolu bili milioni evra”.

Predsednik “SOS nestali” Hoakin Amiljs kaže da se, za 14 godina koliko se nalazi na čelu ove organizacije, seća tek par sličnih slučajeva.

Foto: PRINTSCREEN/DRUŠTVENE MREŽE

- Oni, nažalost, nisu dobro završeni. Ni policija ni rođaci nisu dobili nikakav poziv od eventualnih otmičara ili ljudi koji bi mogli da znaju šta se desilo kobne noći 2. februara u Madridu - rekao je Amiljs.

Težak razvod i milioni dolara

Španski mediji u celom slučaju akcenat stavljaju na Anin propali brak sa Srbinom Davidom Kneževićem, koji je “pukao” posle 13 godina, ali napominju da je par zajedno razvio nekoliko veoma uspešnih tehnoloških firmi koje su okretale desetine miliona dolara i evra, a koje su postale i kamen spoticanja prilikom priča o razvodu. Kako je još ranije obelodanjeno, Ana je želela da se imovina podeli po principu 50-50 odsto, dok je David tražio da mu pripadne 75 odsto vrednosti kompanije.

Foto: PRINTSCREEN/DRUŠTVENE MREŽE

- U većini ovakvih slučajeva nestanaka osoba indikativno je kada duži vremenski period nema tragova ili nekih “signala”. Jasno je da se ne radi o dobrovoljnom nestanku - rekao je za agenciju EFE Huan Manuel Medina, advokat koji je postao stručnjak za ovakve slučajeve i saradnik udruženja “SOS nestali”.

Istraga u Španiji, ali i Srbiji

Prema pisanju španskih medija istraga se sprovodi u Španiji, ali i - Srbiji.

- Znamo da FBI sprovodi radnje kako ovde u Španiji, tako i u Srbiji gde se nalazi Anin suprug. Policija je ovaj nestanak shvatila veoma ozbiljno - rekao je Medina.

Sana Ramo, Anina najbolja prijateljica, direktno je uključena u istragu.

- Svakog dana sam u kontaktu sa španskom policijom kojoj je ovaj slučaj jedan od prioriteta, ali i američkom ambasadom pošto Ana ima i pasoš SAD, ali i FBI koji je uključen u potragu. Dobila sam neke pozitivne naznake, to je jedino što mogu da kažem. Kao i da će onaj ko je ovog uradio Ani odgovarati - rekla je Sana Ramo za američke medije.

Anina familija sumnja na Davida Anina rodbina i SOS tim koji se u Španiji bavi nestalim licima sve češće sumnjiče i upiru prst u njenog supruga. Anina familija tvrdi da je suprug David bio veoma hladan kada su razgovarali sa njim o Aninom nestanku, da su ga zvali da dođe u Španiju kako bi pomogao oko potrage, ali da je on to odbio. Podsetimo, Ana Knežević je, kako je utvrđeno, nestala 2. februara u Madridu između 21.00 i 23.00 časa. U 20.00 je razgovarala telefonom sa prijateljicom (razgovor trajao više od sat vremena) i rekla joj je da je u svom iznajmljenom stanu i da ne namerava nigde da izlazi. Međutim, kada ju je druga prijateljica pozvala oko 23.00 nije se više javljala. Narednog dana, dve njene dobre drugarice su dobile SMS poruke, jedna na španskom, druga na engleskom jeziku, ali su obe zaključile da su izuzetno čudne, te se smatra da ih je neko drugi poslao umesto Ane i da je već tada bila “nestala”.