AKTUELNO

U helikopteru turske vojske koji se srušio u blizini grada Afrina na severu Sirije, poginula su dva vojnika, saopštila je danas turska vojska, ne precizirajući razlog rušenja letelice.

U saopštenju se navodi da tehničke ekipe ispituju kako se helikopter srušio, prenosi Rojters.

Prethodno je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio da su pripadnici snaga sirijskih Kurda pod nazivom Jedinice za zaštitu naroda (YPG) oborili helikopter turske vojske u blizini grada Afrina na severu Sirije.

- Jedan od naših helikoptera je nedavno oboren. Takve stvari će se dešavati, jer mi smo u ratu - rekao je Erdogan u obraćanju članovima svoje Stranke pravde i razvoja (AKP) u Istanbulu.

Erdogan je, međutim, istakao da Turska "možda jeste izgubila helikopter, ali će oni (koji su ga oborili) platiti cenu toga".

Turski predsednik tada nije pomenuo da je prilikom obaranja letelice iko poginuo.

Istovremeno, izvori YPG potvrdili su da je turski helikopter oboren, što je prvi zvanično potvrđen slučaj uništenja jedne turske letelice iznad Sirije tokom dugogodišnjeg građanskog rata u Siriji, navodi britanska agencija.

U odvojenom saopštenju, turska vojska je navela da su tri vojnika ubijena, a petorica ranjena u današnjim sukobima sa pretežno kurdskim snagama kod Afrina, dok su turske snage, kako stoji u saopštenju, ubile 15 ekstremista.

Ankara je prošlog meseca počela vazdušnu i kopnenu ofanzivu na kurdske borce u pograničnom sirijskom regionu Afrinu, čime je otvorila novi front u sirijskom ratu u kojem učestvuje više strana.

#Helikopter

#Padanje

#Poginuli

#Turska

'