AKTUELNO

Ozloglašeni ubica rekao je britanskim detektivima gde je zakopao telo svoje žrtve Muriel Mekej pre 55 godina.

Oni su otišli čak u njegovu domovinu na Karibima kako bi dobili informaciju do njega.

Nizamodin Hosein ranije je osuđen za otmicu i ubistvo Muriel Mekej, koju je pomešao sa ženom novinskog magnata Ruperta Mardoka.

Ovaj slučaj bio je jedan od prvih u kom se osumnjičenom sudilo iako telo nije pronađeno.

Detektivi Skotland Jarda otišli su u Trinidad gde su razgovarali sa Nizamodinom. On je deportovan u domovinu, nakon što je odležao 20 godina u zatvoru u Velikoj Britaniji zbog ubistva Muriel.

"Mi smo na Trinidadu i mogli smo da razgovaramo sa Nizamodin Hosein juče i da započnemo razgovor. Bio je srećan što je razgovarao sa nama i nadamo se da ćemo nastaviti da ga intervjuišemo u narednih nekoliko dana. Napredujemo u radu sa lokalnom policijom", rekla je u poruci porodici Mekej, nadzornica detektiva Ketrin Gudvin.

Veruje se da je Nizamodin ponovio ono što je rekao Murielinoj ćerki Dajani i njenom unuku Marku kada su se sastali s njim u januaru.

On im je tada rekao da je Murijel umrla od srčanog udara na farmi njegovog brata Artura u Hertfordširu, dok su pregovarali o otkupu i da su je nakon toga zakopali blizu jedne štale.

Na tom sastanku Nizamodinu su pokazane stare i sadašnje fotografije farme, kako bi što preciznije mogao da pokaže gde je telo zakopano.

"Prođite kroz kuhinjska vrata, zatim kroz zemljište, skrenite levo i to je dva metra od žive ograde, tamo je telo", rekao je on tada.

Ketrin je rekla da su njegove reči vrlo ubedljive, ali je ipak želela da se lično sastane s njim.

Gudvin je izrazila nadu da će prikupiti dovoljno dokaza da opravda novu pretragu na farmi u Hertfordširu ili da britansko ministarstvo unutrašnjih poslova ukine Hoseinov nalog za deportaciju i pusti ga da se nakratko vrati na farmu da pokaže policiji gde tačno da kopa.

Podsetimo, Muriel Mekej (55) su kidnapovali iz njene kuće u južnom Londonu krajem decembra 1969. braća Hosein koji su mislili da je ona Ana, žena Ruperta Mardoka koji je upravo kupio novine "San".

U stvari, ona je bila supruga Mardokovog zamenika, Australijanca Alika Mekeja.

Otmičari su odmah shvatili svoju grešku, ali su tražili otkup od milion funti za njen bezbedan povratak.

Skotland jard ih je na kraju identifikovano i uhapsio, a Muriel je tada već bila mrtva.

Braća su bila osuđena na doživotni zatvor, a negirali su učešće u otmici i odbijali su da kažu šta se dogodilo njihovoj žrtvi.

Autor: