AKTUELNO

Vojni budžet će omogućiti povišicu plata američkih vojnika od 2,1 odsto, najveću u poslednjih šest godina.

Predstavnički dom Kongresa SAD, u kojem republikanci imaju većinu, usvojio je zakon o vojnom budžetu od 611 milijardi dolara za iduću godinu čime se odbacuju predlozi odlazećeg predsednika SAD Baraka Obame koji se odnose na vojnu potrošnju.

Za zakon je glasalo 375 poslanika, dok su 34 bila protiv, a glasanje u Senatu se očekuje početkom iduće nedelje.

Predlogom zakona, sačinjenim posle višenedeljnih pregovora, predviđa se zabrana sprovođenja Obaminog starog, predizbornog obećanja o ukidanju zatvora Gvantanamo na Kubi, i zabrana Pentagonu da smanji broj vojnih baza, iako visoki američki vojni zvaničnici navode da ih je previše.

Zakonom je Pentagon sprečen da sprovede planirano smanjenje broja aktivnih vojnika jer je zabranjeno da Kopnena vojska ima manje od 476.000 ljudi u aktivnoj službi, što je 16.000 više nego što je predložio predsednik Obama.

Zakonom se, po Obaminom zahtevu, odobrava 5,8 milijardi dolara za finansiranje ratnih operacija u Iraku, Siriji i Avganistanu. Od toga su 2,5 milijarde za 8.400 američkih vojnika u Avganistanu, a 383 miliona za vazduhoplovne napade na ekstremiste Islamske države.

S. P.

#Budžet

#SAD

#Vojska

'