AKTUELNO

Osam dana posle njegove smrti, priča oko toga kako je umro i zašto porodica i dalje ne može da preuzme njegovo telo jedna je od glavnih svetskih tema.

Vođa ruske opozicije Aleksej Navaljni preminuo je 16. februara u zatvorskoj koloniji na Arktiku poznatijoj kao "Polarni vuk".

Navaljni je umro pod jako čudnim okolnostima, a ono što dodatno unosi nervozu među njegovu porodicu, kao i mnogobrojne pristalice je nemogućnost da se dođe do tela zatvorenika.

Prema pisanju Kire Jamiš, portparola Alekseja Navaljnog, ruske vlasti navodno su poručile njegovoj majci Ljudmili Navaljnoj ali i supruzi Juliji da nikada neće videti njegovo telo.

Ruske vlasti navodno prete da će sahraniti Alekseja Navaljnog na teritoriji arktičke zatvorske kolonije u kojoj je umro ukoliko njegova porodica ne pristane na zatvorenu sahranu, saopštio je tim opozicionog lidera.

Foto: Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

Navaljni je umro prošle sedmice nakon što je proveo više od tri godine iza rešetaka, što je izazvalo bes i osudu zapadnih lidera i njegovih pristalica.

"Pre sat vremena, istražitelj je nazvao Aleksejevu majku i dao joj ultimatum. Ona ima tri sata da pristane na tajnu sahranu bez javnog oproštaja, inače će Aleksej biti sahranjen u koloniji", piše Navaljnijeva portparolka Kira Jamiš na platformi X.

Njegova majka Ljudmila Navaljna odbila je da pregovara.

"Nemaju ovlašćenja da odlučuju kako i gde da sahrane njenog sina", dodaje Jarmiš koja je potom u komentarima ispod posta zaključila kako je porodica Navaljnog svakako van sebe ionako zbog čitavog cirkusa i tajnovitosti poslednjih dana.

Foto: Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

Aleksej Navaljni, kako je prvobitno rečeno umro je tokom zatvorske šetnje po debelom minusu od srčanog zastoja.

Kasnije je rečeno da se radilo o trombu, a potom je objavljeno kako je on najverovatnije otrovan nervnim agensom Novičok.

Tada je do Arktika došla Aleksejeva majka Ljudmila Navaljna koja već nekoliko dana ne može da uzme njegovo telo.