AKTUELNO

"Smena vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog rezultat je ‘resetovanja’ vojnog vrha", rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u intervjuu za "Foks njuz".

Volodimir Zelenski je razgovarao sa američkim voditeljem Bretom Bajerom na lokaciji u blizini prve linije fronta u Harkovu.

Odgovarajući na pitanje zašto su smenjeni vrhovni komandant vojske Valerij Zalužni i ostalo vođstvo ukrajinskih oružanih snaga, Zelenski je rekao da se radi o "resetovanju", restrukturiranju i "promeni upravljanja vojnim vrhom".

- Moramo da budemo brži. To znači rešavanje sve birokratije koju imamo. Inače, nećemo imati nikakve šanse - rekao je Zelenski za “Foks njuz”, a preneo Index.hr.

“Vreme je novac, ali u našem slučaju to nije novac, nego životi ljudi”

Zelenski je posebno naglasio da "moramo da budemo pametni, tehnološki opremljeniji i, naravno, brzi".

- Vreme je novac, ali u našem slučaju to nije novac, to su ljudi, životi ljudi - podvukao je predsednik Ukrajine.

Zelenskog su takođe pitali u vezi s dodeljivanjem titule "Heroja Ukrajine" Valeriju Zalužnom i da li je to znači generalovu podršku predsednikovoj politici ili potencijalno skretanje prema opoziciji. Zelenski je odgovorio da je to izbor samog Zalužnog.

- Branio je naš narod, našu zemlju. Zato sam mu dodelio titulu "Heroja Ukrajine". Jako sam mu zahvalan - rekao je Zelenski.

Progovorio o ukrajinskim gubicima

Bajer je prvog čoveka Ukrajine pitao da li zna koliki su gubici Ukrajine u ovom ratu.

- Znamo da je ubijeno nekoliko desetina hiljada ljudi. Desetine hiljada dece je takođe deportovano, znamo za to - rekao je Zelenski i dodao:

- Odnos je jedan prema pet. Na jednog ubijenog ukrajinskog vojnika dolazi pet ubijenih ruskih vojnika.

Tokom proteklih nekoliko meseci u ukrajinskim medijima redovno su se pojavljivale glasine o sukobu između Zalužnog i Zelenskog.

Zelenski je 8. februara najavio smenu vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine. U objavi na društvenim mrežama, Zelenski je naveo da se sastao sa Zalužnim i izrazio mu zahvalnost za dve godine odbrane Ukrajine. Razgovaralo se o obnovi oružanih snaga i raspravljalo o potencijalnim kandidatima za ulazak u obnovljeno vođstvo oružanih snaga.

Zelenski je zamolio Zalužnog da ostane deo tima, ali ovaj je to navodno odbio. Nakon što je potvrdio da je smenjen, Zalužni je objavio:

- Zadaci 2022. razlikuju se od onih 2024. Zato svi moraju da se promene i prilagode novoj stvarnosti kako bismo zajedno pobedili.

Zalužnog je zamenio Oleksandr Sirski, koji je komandovao ukrajinskim snagama koje su uspešno obranile Kijev i Harkov.

Autor: