AKTUELNO

Makedonija će uraditi sve što može kako bi se pronašlo rešenje za spor oko imena sa Grčkom, ali ne po svaku cenu, poručio je makedonski premijer Zoran Zaev.

Zoran Zaev je naglasio da bilo kakvo rešenje spora mora da garantuje identitet i dostojanstvo za obe strane, prenela je MIA.

- Verujte mi, apsolutno znamo šta je moguće, šta je prihvatljivo i koliko daleko možemo da idemo. Uradićemo sve što možemo da pronađemo rešenje za 25-godišnji gorki spor, ali ne po svaku cenu - rekao je Zaev.

Makedonski premijer je ponovio da je za vladu prihvatljiva geografska odrednica.

- Držimo se stava da su dostojanstvo i identitet vitalna pitanja. Uveren sam da Makedonija može da pronađe rešenje kroz konsenzus u interesu njene perspektive za članstvo u NATO i EU - rekao je Zaev.

Izrazio je uverenje da rešenje mogu da postignu državne institucije, politički akteri, uz udružene snage vlade i opozicije.

Na pitanje da prokomentariše najavu grčkog ministra spoljnih poslova o pripremi nacrta međunarodnog sporazuma, Zaev je rekao da je Makedonija spremna da iskoristi svaku priliku koja vodi do rešenja jer bi spor trebalo da bude okončan postizanjem međunarodnog sporazuma.

- Pozdravljam takvu ideju, može biti od pomoći - rekao je Zaev.

Makedonski premijer je dodao da bi pregovarački proces mogao da se nastavi naredne nedelje na sastanku posrednika UN Metjua Nimica sa ministrima spoljnih poslova Makedonije i Grčke.

Upitan da li proces rešavanja spora oko imena podrazumeva mogućnost promene Ustava, Zaev je rekao da ne vidi potrebu za promenom Ustava.

- U pregovorima o imenu, zahtev za promenu ustava je stav Grčke, ali mi imamo naš - rekao je Zaev.

Makedonski premijer je podsetio da je njegova zemlja promenila Ustav 1993. godine i dodao da je cilj svega što se sada čini da se dokaže da "Makedonija nema nikakve ambicije, ni teritorijalne ni neke druge, da Makedonija nema iredentističke pretenzije".

- Makedonija želi da gradi prijateljstvo - poručio je Zaev.

#Makedonija

#Zoran Zaev

'