AKTUELNO

Nemački kancelar Olaf Šolc navodno je sprečio predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da se kandiduje za mesto generalnog sekretara NATO, piše Euraktiv.

Portal navodi, pozivajući se na nemačke medije, da se Šolc kategorički usprotivio toj ideji i da se to dogodilo nakon što su je američki državni sekretar Entoni Blinken predložio za tu poziciju, a američki predsednik Džo Bajden pitao Šolca za mišljenje o tom pitanju.

Prema izvorima navedenim u izveštaju, Šolc smatra da bi najviši položaj NATO-a bio previše moćan položaj, da bi ga dao članu njegove najveće opozicione partije u Nemačkoj, Demohrišćanima (CDU).

Osim toga, navodno se plašio da bi radikalan otpor fon der Lajen protiv Rusije mogao da bude štetan za NATO nakon završetka sukoba u Ukrajini.

Kako se navodi, aktuelni generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg bi trebalo da bude smenjen do jeseni, a razgovori o njegovom nasledniku su u toku

Odlazeći holandski premijer Mark Rute trenutno se smatra glavnim kandidatom.

U međuvremenu, Fon der Lajen se još nije izjasnila za drugi mandat u Evropskoj komisiji, ali su joj ljudi bliski istakli da neće biti dostupna za kandidaturu za posao u NATO.

Fon der Lajen je u subotu na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji objavila da će, ako bude ponovo izabrana, težiti da sledeća Evropska komisija uključi namenski resor odbrane, kao i da će ukoliko bude reizabrana na najviše mesto u EU, imati
komesara za odbranu.