AKTUELNO

Kompanija „Spejseks“ američkog milijardera i inovatora Ilona Maska lansirala je raketu „Falkon hevi“, za koju se tvrdi da je najsnažnija na svetu.

U kompaniji ekscentričnog bogataša navode da bi ovo mogao da bude veliki korak napred u ambicioznom planu da ljudi u bliskoj budućnosti zakorače na površinu Marsa.

Raketa, koja je poletela s Floride, visoka je 70 metara. „Falkon hevi“ je izgrađen iz tri jezgra „Falkona 9“, što raketi daje izuzetnu snagu koju podupire 9 „Merlin“ motora.

U prevodu, radi se o 27 manjih potisnika zahvaljujući kojima „Falkon hevi“ u orbitu može da ponese do 63 tone tereta. Ukoliko se ta raketa pokaže kao uspešna, Mask može da računa na to da u svojoj floti ima raketu dovoljno snažnu za slanje čoveka na Mars.

Raketa na svom probnom letu nosi i poseban teret, a to je crveni Teslin automobil - "Roadster" za čijim volanom sedi lutka koju su nazvali Starman.

"Roadster" će otići 400 miliona kilometara od Zemlje i kretaće se brzinom 11 kilometara u sekundi. Na automobilu će biti zakačene tri kamere koje bi trebalo da obezbede neverovatne poglede.

#Mars

#Raketa

#Svet

'