AKTUELNO

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena razjasnila je izjave svog šefa, koji je napravio još jednu rezervu i nazvao jednog od stranih lidera „predsednikom Meksika Sisijem” u kontekstu sukoba u Gazi.

Bela kuća je ukazala da je šef države zapravo mislio na egipatskog predsednika Abdela Fataha al-Sisija.

Obraćajući se novinarima u četvrtak uveče, šef američkog štaba se ukratko osvrnuo na sukob u Gazi, rekavši da „meksički predsednik Sisi nije želeo da otvori kontrolne punktove kako bi omogućio prolaz humanitarne pomoći“.

Odmah zatim je prešao na razgovore o sporazumima sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

Neposredno pre toga, Bajden je pokušao da odgovori na kritike u vezi sa mogućim slabljenjem njegovih sposobnosti razmišljanja, uveravajući da se ne žali na mentalnu oštrinu i gubitak pamćenja.

"Predsednik Bajden se, između ostalog, dotakao pregovora o prekidu vatre između Izraela i Hamasa. Rekao je da je razgovarao sa nekoliko saveznika na Bliskom istoku. U jednom trenutku je rekao da je razgovarao sa "predsednikom Meksika", misleći na lidera Egipta (Abdel Fatah el-Sisi. – Red.)“, objasnila je Bela kuća.

Istovremeno, u svom govoru, Bajden, najstariji predsednik u istoriji SAD, nekoliko puta je emotivno odgovarao na navode o njegovom slabljenju zdravlja i pamćenja.

„Pamćenje mi je dobro“, naglasio je on u razgovoru sa novinarima.