AKTUELNO

Majka troje dece iz ruskog grada Verhnjaja Pišma preminula je nakon što je dobila poruku da joj je suprug poginuo.

Nadežda Makarova (42) doživela je prema navodima ruskog portala E1 infarkt kad je na Vacapu dobila poruku da je njen suprug Genadij, koji je mobilisan, poginuo negde na frontu u Ukrajini.

- Кomandant jedinice joj je poslao poruku da je Gena poginuo. Doživela je infarkt, odvela sam je u bolnicu, lekari su je hitno operisali, ali nisu mogli da je spasu. Nađa je sledećeg dana posle ručka zatvorila oči i srce joj je stalo - rekla je sestra preminule žene Natalija.

Foto: PRINTSCREEN/VKONTAKTE

Nadežda je sahranjena 31. januara.

Međutim, sudbina njenog muža Genadija i dalje je misterija, jer prema rečima sestre preminule žene još nema zvanične potvrde o pogibiji.

- Vojni komesar, koji ga je poslao u Ukrajinu, pozvao me je posle Nadeždine smrti i bio je ogorčen što uopšte mislimo da je Gena mrtav jer takvih informacija nema. Nema zvaničnih podataka. Nadaću se do poslednjeg trenutka da je živ. Ne želim da verujem da je poginuo i da su deca ostala bez roditelja - navodi Natalija.

Nadežda i Genadij imaju troje dece. Ćerka, koja ima 20 godina, studira u drugom gradu dok su sinovi od devet i pet godina sada kod tetke.

- Nađu nismo je ni sahranili, a služba za starateljstvo je već kucala na vrata. Međutim, decu ne dam nikome, moramo prvo da saznamo gde im je tata, da li je živ ili mrtav, a tek onda da rešimo pitanje starateljstva - dodaje Natalija.

Foto: PRINTSCREEN/VKONTAKTE

Navodi da je Nadežda mnogo volela Genadija.

- Ne možete da zamislite kakva je to porodica bila. To koliko je volela Genu ne može se opisati rečima. Gena je Nađu jednostavno obožavao! Venčali su se u septembru kad je došao na odsustvo - dodaje Natalija.

Deputat Državne dume Maksim Ivanov je za E1 obećao da će preuzeti kontrolu nad situacijom i pre svega saznati da li je Genadij živ ili je zaista nastradao.

Da li su organi starateljstva, međutim, imali pravo da postupe na ovaj način? Zašto se nisu sažalili na decu, već su odmah, uprkos takvoj tuzi u porodici, otišli ​​da ih uzmu od tetke i starije sestre?

- Po zakonu o starateljstvu srodnici imaju prednost da zasnuju starateljstvo nad decom, ali do sada tetka nije ništa ozvaničila pa formalno nadležene službe mogu negde da pošalju decu. Postupci nadležnih su u ovom slučaju zakoniti, iako verujem da su pogrešni, jer će deca biti traumatizovana ako budu oduzeta sopstvenoj tetki. Da sam ja na mestu organa starateljstva, možda bih razmotrila različite opcije, gostujuću porodicu ili nešto drugo da deca ipak ostanu kod rođaka. Mogu da donesu takvu odluku - objasnila je Olga Letkova koja je član stručnog saveta Dume za zaštitu porodice.

Rusiju je nedavno potresla i vest da vojnik po ugovoru Vjačeslav Sarajev (47) iz Кamensk-Uralskog nije sahranjen duže od nedelju dana. Telo vojnika dopremljeno je iz Ukrajine, međutim, sahrana je otkazana u poslednjem trenutku jer su rođaci otvorili zapečaćeni sanduk i izrazili usmnji u zvaničan uzrok smrti.