AKTUELNO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prvi put je potvrdio da namerava da smeni glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog.

Zelenski je za italijansku televiziju RAI1 rekao da razmatra i smenu drugih visokih zvaničnika.

- Neophodan je novi početak. Кad govorimo o tome, mislim na smenu jednog broja vodećih državnih zvaničnika, a ne samo smene u vojnoj sferi. Razmišljam o smeni (Zalužnog). To je tačno. To pitanje se tiče čitave rukovodeće grupe koja vodi državu - rekao je Zelenski odgovarajući na pitanje o neslaganjima sa Zalužnim.

Volodimir Zelenski je naglasio da ima "ozbiljan plan" za rukovođenje državom.

- Ako želimo da pobedimo, moramo svi da idemo u istom pravcu, uvereni u pobedu, ne smemo da se obeshrabrimo, ne smemo da odustanemo, moramo da imamo pravu pozitivnu energiju. Govorim o ponovnom pokretanju. Imam nešto ozbiljno na umu, ne govorimo o jednoj osobi, već o pravcu rukovodstva zemlje - objasnio je Zelenski.

Кijev je nedavno, podsetimo, obavestio Belu kuću da je Zelenski odlučio da smeni Zalužnog. Vašington post navodi da SAD nisu podržale odluku Zelenskog, ali se nisu ni protivile, rekavši da je njegovo pravo da donosi takve odluke.

Autor: