AKTUELNO

Više od 23 hiljade pripadnika Oružanih snaga Ukrajine ranjeno je ili likvidirano u prethodnih mesec dana, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sednici sa rukovodećim sastavom Oružanih snaga Rusije.

On je istakao da ruske jedinice napreduju, šire zonu kontrole, poboljšavaju svoj položaj duž linije fronta.

Šojgu je dodao da su ruske snage preuzele kontrolu nad naseljima Vesjolo, Krahmaljno, Tabajevka na različitim pravcima.
"Tokom januara ruska vojska uništila je više od 3.000 jedinica ukrajinskog naoružanja, uključujući tenkove 'leopard' i sisteme 'patriot' i 'hajmars'", naveo je on.

Pored toga, ministar je naglasio da su ruske snage izvele 127 napada visokopreciznim oružjem na vojnu infrastrukturu Oružanih snaga Ukrajine i na njene objekte vojno-industrijskog kompleksa u januaru.

Prema njegovim rečima, uništena su preduzeća za proizvodnju, modernizaciju i remont oružja, arsenali, vojni aerodromi, skladišta goriva, punktovi Oružanih snaga Ukrajine i stranih plaćenika.

Šojgu je naglasio da grupe ruskih vojnika tokom specijalne operacije nastavljaju da metodično smanjuju borbeni potencijal Oružanih snaga Ukrajine.

Kijevski režim je spreman da počini bilo kakav zločin kako bi ostvario svoje sebične ciljeve, ocenio je on.

"Kijevske vlasti se ne ustručavaju da ubijaju i sopstvene građane. Tako je prošle nedelje sa ukrajinske teritorije napadnut i oboren ruski transportni avion sa ukrajinskim vojnicima koji je trebalo da budu razmenjeni. To govori o ciničnom karakteru postupaka Kijeva koji je radi ostvarivanja sebičnih ciljeva spreman da izvrši bilo kakav zločin", rekao je Šojgu.

On je naglasio da Ukrajina izvodi terorističke akte i protiv ruskih i protiv svojih građana kako bi pokazala uspeh zapadnim zemljama.

Ministar je dodao da kijevski režim baca u borbe preostalu rezervu i ubrzano sprovodi prinudnu mobilizaciju kako ne bi dopustio urušavanje svoje odbrane.

"Grupe ruskih trupa nastavljaju da rešavaju zadatke koje je postavio vrhovni komandant", poručio je Šojgu.